Το Brexit δεν προκαλεί ανησυχία μόνο στο Ην. Βασίλειο

Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2018 16:54
UPD:16:57
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Η αναζωπύρωση των σεναρίων περί «σκληρού» και «άτακτου» Brexit δεν προκαλεί ανησυχίες μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στη… Γερμανία.

«Η έξοδος από την Ε.Ε. χωρίς μία συμφωνία “διαζυγίου” θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τις εταιρείες και τους εργαζόμενους σε Βρετανία και Ευρώπη» προειδοποίησε το Σάββατο ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Βιομηχάνων της Γερμανίας BDI, Ντιετέρ Κεμπφ.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, δίνει σκληρή «μάχη» προκειμένου να «περάσει» από τη Βουλή των Κοινοτήτων το προσχέδιο συμφωνίας με την Ε.Ε. Ωστόσο, οι αντιξοότητες που συναντάει, είναι πολυάριθμες, γεγονός το οποίο καθιστά εξαιρετικά πιθανό ένα «ναυάγιο».

Ο Κεμπφ, μιλώντας στην εφημερίδα «Funke Mediengruppe», επεσήμανε ότι ένα no-deal Brexit θα πλήξει σημαντικά την αυτοκινητοβιομηχανία, την αεροδιαστημική, τον κλάδο των χημικών, τις φαρμακοβιομηχανίες, τον αγορά ηλεκτρισμού κ.α.

EURONEWS

Δεν παρέλειψε μάλιστα, να αναφερθεί και στις ευρείες επιπτώσεις στους κλάδους των τραπεζών και του τουρισμού. «Ένα σκληρό Brexit θα είναι καταστροφικό» επανέλαβε και κάλεσε τις γερμανικές εταιρείες να προετοιμαστούν για το σενάριο της no-deal εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

«Θα προκαλέσει μεγάλες δυσκολίες σε δεκάδες χιλιάδες εταιρείες και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και στις δύο πλευρές των Στενών της Μάγχης» έσπευσε να προσθέσει.

Δύο χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, εξακολουθεί να είναι ασαφής και αβέβαιος ο τρόπος αποχώρησης των Βρετανών, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 29 Μαρτίου του 2019.

Ο επικεφαλής του BDI εκτίμησε ότι τόσο η γερμανική βιομηχανία όσο και η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να προετοιμαστούν για τον κίνδυνο περαιτέρω αβεβαιότητας τους επόμενους μήνες.

«Καλώ τους βουλευτές του βρετανικού Κοινοβουλίου να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να επιδείξουν υπευθυνότητα. Η "μπάλα" βρίσκεται στο γήπεδο του Λονδίνο. Οι νέες διαπραγματεύσεις δεν είναι η “απάντηση”» κατέληξε χαρακτηριστικά.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα