Γ. Σταθάκης: Μεταρρυθμίσεις για ανάκαμψη του κατασκευαστικού κλάδου

Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018 19:32
UPD:19:56

Το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής και έκδοσης οικοδομικών αδειών ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχούς απλοποίησης διαδικασιών ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας, το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής, σε εκδήλωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων για Ποιότητα και Ανάπτυξη των Κατασκευών. Θέμα της συζήτησης ήταν η απλοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας και των διαδικασιών παραγωγής έργων.

Αφού αναφέρθηκε στα «όλο και περισσότερα, θετικά μηνύματα» για την ανάκαμψη της οικονομίας, ο υπουργός υπενθύμισε σειρά πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την ενθάρρυνση και στήριξη των επενδύσεων, όπως ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, η απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης και αδειοδότησης επιχειρήσεων, το νέο σύστημα δημόσιων προμηθειών και η αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων από το ΕΣΠΑ.

Ο κ. Σταθάκης έκανε λόγο για ένα πλέγμα θεσμικών παρεμβάσεων (νόμος για τον χωρικό σχεδιασμό, ΠΔ για τις Χρήσεις Γης, Τοπικά Χωρικά Σχέδια, Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια, Νόμος για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος), με το οποίο, όπως είπε, το υπουργείο δημιουργεί τις συνθήκες «για να αποκτήσει και η Ελλάδα σύγχρονη χωροταξική και πολεοδομική πολιτική, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη με διαφάνεια, με ασφάλεια δικαίου και με κανόνες κοινούς και σεβαστούς απ' όλους, για την προσέλκυση επενδύσεων με απλοποίηση διαδικασιών».

Όπως σημείωσε, μέχρι το 2020 η Ελλάδα για πρώτη φορά, θα έχει αναρτημένους και κυρωμένους δασικούς χάρτες για το 90% της επικράτειας (από 1% το 2015 και 49% σήμερα) και οριοθετημένη γραμμή αιγιαλών, ενώ και το Κτηματολόγιο θα καλύπτει για το 90% της Επικράτειας εντός του 2021, από 25% το 2015.

Ο κ. Σταθάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πληροφοριακό σύστημα e-Άδειες, για το οποίο, εδώ και περίπου ένα μήνα, λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα «με μεγάλη επιτυχία». Υπογράμμισε ότι το νέο σύστημα δεν αφορά μόνο την υποβολή, αλλά και την έκδοση των οικοδομικών αδειών, με στόχο την απλοποίηση της διαδικασίας, την ενίσχυση της ασφάλειας δικαίου και την πάταξη της διαφθοράς. «Πλέον ο έλεγχος περνά στα Τοπικά και Περιφερειακά Παρατηρητήρια και η αδειοδότηση απλοποιείται και γίνεται ηλεκτρονικά, εξοβελίζοντας την επαφή με την πολεοδομία» υπογράμμισε.

Ο ίδιος εξήγησε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες, όπως η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αυθαίρετη δόμηση, που θα ξεκινήσει αρχές του 2019 και θα δίνει τη δυνατότητα να ξεπεραστεί η πολύπλοκη και παρωχημένη κατάσταση με τους φακέλους των αυθαιρέτων. Παράλληλα, εισάγονται νέα θεσμικά εργαλεία, όπως η τράπεζα δικαιωμάτων δόμησης και κοινοχρήστων χώρων, καθώς και η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μίλησε και για τις μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στον κλάδο της ενέργειας, στο πλαίσιο ενός πολυετούς φιλόδοξου σχεδίου για τον μετασχηματισμό του ενεργειακού μείγματος. «Αύριο θα παρουσιάσουμε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, στο οποίο περιγράφεται η στρατηγική για να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει στην ΕΕ, για αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο 32% και εξοικονόμηση ενέργειας κατά 32%». Μεταξύ άλλων, το Σχέδιο θα προβλέπει σημαντική ενίσχυση του ρόλου των ΑΠΕ στις μεταφορές και θα θέτει στόχους παρεμβάσεων βελτίωσης του κτηριακού αποθέματος της χώρας, ισοδύναμους με την πραγματοποίηση ενός προγράμματος «εξοικονομώ» ετησίως. Τέλος, σημαντική είναι η αλλαγή που έφερε ο νόμος για τις Ενεργειακές Κοινότητες, καθώς πλέον οι επενδύσεις αυτές δεν αφορούν μόνο μεγάλα έργα, αλλά επιτρέπεται η εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών και της αυτοδιοίκησης.

«Όλα αυτά αποδεσμεύουν τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας σε όρους καινοτομίας και παραγωγικής διαδικασίας» ανέφερε ο κ. Σταθάκης. «Ο ρόλος των κατασκευαστών-μηχανικών είναι καίριος, έχουν την εμπειρία για να καταθέσουν προτάσεις, να ελέγξουν τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και να διαχύσουν τη δουλειά που γίνεται στον τεχνικό κόσμο. Ρόλος πολύτιμος, ιδιαίτερα σε μια συγκυρία σαφούς βελτίωσης των δεδομένων της οικονομικής δραστηριότητας» τόνισε ο υπουργός.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα