ΟΤΕ: Κλείδωσε η επιστροφή 260 εκατ. ευρώ στους μετόχους

Στα 2.871,9 εκατ. ο κύκλος εργασιών 9μήνου
Παρασκευή, 09 Νοεμβρίου 2018 11:24
Eurokinissi

Από την έντυπη έκδοση 

Της Τέτης Ηγουμενίδη
tigoum@naftemporiki.gr

Στο ποσό των 260 εκατ. ευρώ, όπως ήταν η αρχική «υπόσχεση», διαμορφώνεται για το 2018 η «αμοιβή» των μετόχων του ΟΤΕ, με τη μορφή μερίσματος και επαναγοράς μετοχών που ακυρώνονται, όπως είπε χθες κατά την ενημέρωση των αναλυτών η διοίκηση του ομίλου με αφορμή τα αποτελέσματα 9μήνου. 

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του χρόνου ο ΟΤΕ είχε ανακοινώσει νέα πολιτική αμοιβής των μετόχων του, τις ελεύθερες ταμειακές ροές που παράγονται κάθε χρόνο (έχοντας ενσωματώσει τις εξαγορές φάσματος και τις μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες) μέσω συνδυασμού καταβολής μερισμάτων και προγραμμάτων επαναγοράς ιδίων μετοχών με σκοπό την ακύρωσή τους. Για το 2018, αλλά και μεσοπρόθεσμα, ο στόχος για τον επιμερισμό μεταξύ μερισμάτων και επαναγοράς ιδίων μετοχών βρίσκεται περίπου στο 65% και 35% αντίστοιχα.

Η διοίκηση
Τον Ιανουάριο η διοίκηση του ΟΤΕ είχε δηλώσει πως το εκτιμώμενο συνολικό ποσό που θα διατεθεί για την Πολιτική Αμοιβών των Μετόχων το 2018 θα ανέλθει περίπου σε 260 εκατ. ευρώ (όσο και οι ελεύθερες ταμειακές ροές) και χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ έκανε γνωστό στους αναλυτές ότι με βάση τα στοιχεία του γ’ τριμήνου φαίνεται να «κλειδώνει» το προαναφερόμενο ποσό. Επίσης, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χθες, το συνολικό ποσό του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών προβλέπεται να κυμανθεί από 85 έως 95 εκατ. και αναμένεται να ολοκληρωθεί οποτεδήποτε μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Τα μεγέθη 9μήνου
Στο 9μηνο ο ΟΤΕ σημείωσε αύξηση του κύκλου εργασιών 0,5%, στα 2.871,9 εκατ. ευρώ, και κέρδη προ φόρων 292,8 εκατ. ευρώ έναντι 224,4 εκατ. (αύξηση 30,5%). Τα προσαρμοσμένα EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) αυξήθηκαν 3,4%, στα 999,3 εκατ. ευρώ, και τα κέρδη κατανεμημένα στους μετόχους 72,9%, στα 207,3 εκατ. ευρώ. 

Κατά το εξεταζόμενο διάστημα οι επενδύσεις διαμορφώθηκαν σε 485,7 εκατ. ευρώ (μειωμένες κατά 16,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι), οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές σε 236,1 εκατ., τα ταμειακά διαθέσιμα σε 1.017,9 εκατ. (μειωμένα 21,9%) και ο καθαρός δανεισμός σε 807,5 εκατ. ευρώ (αυξημένος 24,4%). Για το σύνολο του 2018 η διοίκηση αναμένει προσαρμοσμένες επενδύσεις περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου, ο κ. Τσαμάζ, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Στην Ελλάδα, η οποία ανακάμπτει οικονομικά, είχαμε ένα καλό τρίμηνο, με τις υπηρεσίες λιανικής σταθερής αλλά και την κινητή τηλεφωνία να καταγράφουν αύξηση εσόδων. Στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας καταγράψαμε υψηλότερα έσοδα από υπηρεσίες, κυρίως ευρυζωνικές, ενώ η κινητή τηλεφωνία επωφελήθηκε από τη συνεχιζόμενη αύξηση των εσόδων από δεδομένα και την επιτυχημένη τουριστική περίοδο, που ενίσχυσε τα έσοδα περιαγωγής. Στη Ρουμανία, οι λειτουργικές επιδόσεις παρέμειναν υπό πίεση».

Οι προοπτικές
Ο ΟΤΕ αναμένει ότι η θετική τάση του εννεαμήνου θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018, κυρίως στην εγχώρια αγορά. Η βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα αναμένεται ότι θα ευνοήσει την ανάπτυξη στη σταθερή και κινητή τηλεφωνία, ενώ η ανάπτυξη των υπηρεσιών mobile data και ευρυζωνικότητας αναμένεται να συνεχιστεί. Ωστόσο, η υψηλή βάση σύγκρισης το δ’ τρίμηνο εκτιμάται ότι θα εγείρει δυσκολίες. Η επιχειρησιακή πρόοδος στη Ρουμανία, σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, είναι ενθαρρυντική, ωστόσο αξιολόγηση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επισφαλών απαιτήσεων στα επόμενα τρίμηνα. 

Ώθηση από περιαγωγή και VDSL
Στην ανάπτυξη των υπηρεσιών mobile data και σταθερής ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα αποδίδεται η βελτίωση του κύκλου εργασιών του ομίλου ΟΤΕ, ως αποτέλεσμα των επενδύσεων στα δίκτυα νέας γενιάς. Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρθηκαν στους αναλυτές, σημαντική ήταν η αύξηση των εσόδων από την περιαγωγή. Τα έσοδα από τους επισκέπτες στη χώρα ήταν αυξημένα κατά 6 εκατ. ευρώ (+28%) σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Συνολικά τα έσοδα από τα δεδομένα στην κινητή τηλεφωνία καταλαμβάνουν πλέον το 30% των συνολικών εσόδων και για το γ’ τρίμηνο ανήλθαν σε 80 εκατ. ευρώ. Τα δεδομένα που διακινήθηκαν μέσω της Cosmote αυξήθηκαν 50% το γ’ τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδος, η αύξηση των εσόδων από υπηρεσίες το γ’ τρίμηνο ήταν 2,6%, σχεδόν διπλάσια σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Κινητήριος δύναμη είναι οι αναβαθμισμένες ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο. 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχετικά σύμβολα

  • ΟΤΕ

Σχολιασμένα