Σε θετικό βηματισμό το Χ.Α., αλλαγή του κλίματος στις τράπεζες

Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2018 14:30
UPD:14:32
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Θετικό βηματισμό έχει βρει τις τελευταίες ώρες το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να υπερτερούν των πωλητών, κόντρα μάλιστα στο διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, το οποίο επηρεάζεται δυσμενώς από τις ιταλικές εξελίξεις.

Ο Γενικός Δείκτης, περίπου τρεις ώρες πριν το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης, ενισχύεται κατά 1,38% και διαμορφώνεται στις 627,41 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 16,00 εκατομμύρια ευρώ.

Ο πάντα ευμετάβλητος τραπεζικός κλάδος, παρά τις αρχικές απώλειες, κινείται σε ανοδικά επίπεδα, καθώς η Eurobank αυξάνεται κατά 5,70%, η Alpha Bank κατά 4,25% και η Εθνική Τράπεζα κατά 2,40%. Αντίθετα, η μετοχή της Τρ. Πειραιώς διολισθαίνει κατά 0,85%.

Οι επενδυτές πάντως, θεωρούν ότι η αστάθεια στον τραπεζικό δείκτη θα διατηρηθεί έως τουλάχιστον τις 13 Νοεμβρίου, όταν και δημοσιευθούν οι αλλαγές στον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών (EM), μία εξέλιξη η οποία αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τις ροές κεφαλαίων προς τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Την ίδια ώρα, στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζει το «άλμα» της Σαράντης, το οποίο προσεγγίζει το 7%, ενώ πέριξ του 5,50% ορίζονται τα κέρδη για τη μετοχή της ΔΕΗ. Από την πλευρά τους, Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΧΑΕ καταγράφουν άνοδο της τάξης του 3%, δίνοντας θετική πνοή στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Motor Oil συνεχίζει σε πτωτικό έδαφος, καθώς διολισθαίνει κατά 1,40% και διαμορφώνεται στα επίπεδα των 18 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι πιέσεις στην εταιρεία ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα, μετά το επιχειρηματικό deal για την απόκτηση του 50% του τηλεοπτικού σταθμού Alpha.

Στο μεταξύ, τα διεθνή χρηματιστήρια παραμένουν υπό πίεση, με τις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές να εμφανίζουν απώλειες της τάξης του 0,50%. Το χθεσινοβραδινό Eurogroup κατέδειξε το αδιέξοδο του ιταλικού ζητήματος, καθώς ο Τζιοβάνι Τρία απέρριψε το τελεσίγραφο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών για αλλαγές στον προϋπολογισμό του 2019, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν τροποποιήσεις στο προσχέδιο του επόμενου έτους.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές στρέφονται και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου σήμερα διεξάγονται οι λεγόμενες ενδιάμεσες εκλογές, οι οποίες αφορούν τη Βουλή των Αντιπροσώπων και το 1/3 της Γερουσίας. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Δημοκρατικοί αναμένεται να καταλάβουν την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή, αν και δύσκολα θα ανατρέψουν τις ισορροπίες στη Γερουσία.

Παρ’ όλα αυτά, εφόσον η Βουλή περάσει στον έλεγχο των Δημοκρατικών, τότε αυτομάτως η ζωή του Ντόναλντ Τραμπ θα καταστεί ακόμη δυσκολότερη, ως προς την άσκηση του κυβερνητικού έργου, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι οι Δημοκρατικοί θα επιχειρήσουν να μπλοκάρουν μία σειρά αμφιλεγόμενων παρεμβάσεων του Λευκού Οίκου.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ

Σχολιασμένα