Άρδην αλλαγή στο Χ.Α., πτώση έως και 7% στις τράπεζες

Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2018 13:46
UPD:13:47
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Άρδην είναι η αλλαγή του σκηνικού στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η έκθεση της Societe Generale για τις ελληνικές τράπεζες υπονομεύει τις προσπάθειες ανάκαμψης της χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία την Πέμπτη εμφάνισε τις ισχυρότερες ημερήσιες απώλειες των τελευταίων 13 μηνών.

Η γαλλική τράπεζα, σε νέα της έκθεση, εκτιμάει ότι Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τρ. Πειραιώς θα τεθούν εκτός του δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών, κατά την επικείμενη αναθεώρηση, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 13 Νοεμβρίου.

Ως αποτέλεσμα, ο τραπεζικός δείκτης στο Χ.Α. επιστρέφει στο «κόκκινο», καταγράφοντας απώλειες άνω του 4,50%, καθώς η Εθνική Τράπεζα διολισθαίνει κατά 7%, η Eurobank κατά 6,50%, η Τρ. Πειραιώς κατά 5% και η Alpha Bank κατά 2,50%.

Σύμφωνα με τη Societe Generale, η έξοδος των ελληνικών τραπεζών θα πραγματοποιηθεί λόγω του μεγέθους της κεφαλαιοποίησής τους, ενώ στην περίπτωση της Eurobank λόγω της υποβάθμισης του ρόλου του τραπεζικού κλάδου στον δείκτη MSCI.

Oι εκτιμώμενες εκροές, σύμφωνα πάντα με τη γαλλική τράπεζα, εκτιμώνται σε 52,73 εκατ. δολάρια για την Eurobank, σε 17,59 εκατ. δολ. για την Πειραιώς και σε 23,34 εκατ. δολ. για την Εθνική Τράπεζα.

Όπως είναι φυσικό, πέραν των τραπεζικών μετοχών, πιέσεις υφίσταται και ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος υποχωρεί κατά 0,54% και διαμορφώνεται στις 616 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να εκτιμάται στα 18,3 εκατομμύρια ευρώ.

Στο ταμπλό, ο τίτλος της Motor Oil, ο οποίος δέχθηκε ισχυρό σφυροκόπημα την Πέμπτη, εμφανίζει σημαντικά κέρδη της τάξης του 3,25%, ενώ την ίδια ώρα, η μετοχή της Jumbo εξακολουθεί να παρουσιάζει απώλειες, αυτή τη φορά μεγέθους 0,80%, δίνοντας συνέχεια στην έντονη μεταβλητότητα των τελευταίων ημερών.

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, παράλληλα, ξεχωρίζει η μετοχή της Coca-Cola, η οποία παρουσιάζει άνοδο κατά 1,21%, αλλά και η μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία ενισχύεται άνω του 2,20%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Grivalia Properties υποχωρεί κατά 3,00% και του Σαράντης ΑΒΕΕ κατά 2,30%.

Χθες, Πέμπτη, ο Γενικός δείκτης εμφάνισε απώλειες άνω του 3%, σημειώνοντας τις ισχυρότερες ημερήσιες απώλειες των τελευταίων 13 μηνών. Κινητήριο «μοχλό» των πιέσεων αποτέλεσε το κύμα πωλήσεων στον τίτλο της μετοχής της Motor Oil σε πρώτο επίπεδο, και της Jumbo σε δεύτερο επίπεδο.

Εξάλλου στο δυσμενές κλίμα που κυριαρχεί τις τελευταίες εβδομάδες στο Χρηματιστήριο Αθηνών καίριο ρόλο διαδραματίζει μια σειρά παραγόντων, όπως για παράδειγμα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών, αλλά και οι επιπτώσεις της ιταλικής αναταραχής.

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα, ότι κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, έκαναν «φτερά» πάνω από 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό των απωλειών από την έναρξη του έτους ανέρχεται στα 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ ή αλλιώς, σε 20,2%.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα