1,2 δισ. για τα νέα τέλη κυκλοφορίας

Στα μέσα του Νοεμβρίου αναρτώνται τα ειδοποιητήρια για το 2019
Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2018 17:09
UPD:17:09
Eurokinissi/ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Με τσουχτερό πρόστιμο θα χρεώνεται ο κάτοχος οχήματος που δεν θα επιστρέψει εγκαίρως άδεια κυκλοφορίας και πινακίδες.

Από την έντυπη έκδοση

Ποσό ύψους 1,2 δισ. ευρώ θα κληθούν σύντομα να εκταμιεύσουν οι κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτων και μοτοσικλετών για τα νέα τέλη κυκλοφορίας του 2019.

Τα ειδοποιητήρια των νέων τελών, που είναι αμετάβλητα σε σχέση με την περσινή χρονιά, αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxisnet στα μέσα Νοεμβρίου, ενώ οι υπόχρεοι θα έχουν προθεσμία να τα εξοφλήσουν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, μαζί φυσικά με όλες τις υπόλοιπες φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Η εξόφληση των τελών θα γίνει αποκλειστικά μέσω του τραπεζικού συστήματος, ενώ για όσους θα πληρώσουν μέσω web banking απαιτείται μόνο η Ταυτότητα Οφειλής που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο.  Θα πρέπει να αναφερθεί ότι σε κάποιες τράπεζες ακόμη και εάν ο οφειλέτης δεν έχει τον κωδικό πληρωμής, μπορεί να το πράξει απλά δηλώνοντας στη σχετική καρτέλα τον αριθμό κυκλοφορίας και το ΑΦΜ. Επισημαίνεται ότι οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών με επαρκές πιστωτικό υπόλοιπο μπορούν να εξοφλήσουν τα τέλη κάνοντας χρήση προγραμμάτων έως και 12 άτοκων δόσεων.

Όσον αφορά το σύστημα των αναλογικών μηνιαίων τελών κυκλοφορίας, που ισχύει και φέτος ενώ αναμένεται να εφαρμοστεί και το 2019, υπενθυμίζεται ότι «κρύβει» μια «παγίδα» για τους ιδιοκτήτες των Ι.Χ., αφού επιβαρύνονται με «καπέλο», το οποίο κυμαίνεται από 1/12 έως 2/12 επί των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. 

Στα τέλη δηλαδή που αναλογούν στους μήνες επανακυκλοφορίας του οχήματος θα προστίθενται επιπλέον τέλη που αναλογούν σε επιπλέον έναν ή δύο μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν ο κάτοχος του οχήματος δεν επιστρέψει εγκαίρως την άδεια κυκλοφορίας και τις πινακίδες, τότε θα χρεώνεται με τσουχτερό πρόστιμο, ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι η άρση της ακινησίας γίνεται κατόπιν εγγράφου αιτήματος του κατόχου του οχήματος, το οποίο τηρείται στο αρχείο της ΔΟΥ. 

Προκειμένου για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας που γίνεται η άρση της ακινησίας λογίζεται ως ολόκληρος μήνας, ανεξάρτητα από την ημερομηνία της άρσης, εάν δηλαδή αυτή γίνεται στην αρχή ή στο τέλος του μήνα.  Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα