Γ. Σταθάκης για φυσικό αέριο: Ενοποίηση υποδομών στα Βαλκάνια

Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018 18:06
UPD:18:17

Στην ιδιαίτερη θέση και τον κρίσιμο στρατηγικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα στον μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα, αλλά και στις συνεργασίες που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, εστίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σήμερα στη διεθνή διάσκεψη «Euro Asia Energy Security Forum», στο Βελιγράδι.

«Βασικές προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη μετάβαση στη νέα εποχή του φυσικού αερίου είναι οι χώρες της περιοχής να ενώσουν τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας συνέργειες και δίκτυα και επενδύοντας στις υποδομές, και να προωθήσουν τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης αγοράς φυσικού αερίου, με σταθερές ροές και χαμηλές τιμές, που θα επιτρέπουν την είσοδο νέων παικτών» τόνισε ο υπουργός.

Όπως είπε, «για να εξασφαλιστούν οι στόχοι αυτοί, χρειάζεται να γίνουν δύο σημαντικά βήματα: Περαιτέρω διασύνδεση των υποδομών για τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς ενέργειας, καθώς επίσης ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού, με διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας φυσικού αερίου, δεδομένων των εξελίξεων στην παραγωγή διεθνώς, σε μια περιοχή που αποτελεί πύλη της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς».

Ο κ. Σταθάκης στάθηκε στην πρόοδο που σημειώνουν μεγάλα έργα κομβικής σημασίας για την ενοποίηση των υποδομών στα Βαλκάνια και τη δημιουργία ενός κάθετου διαδρόμου τροφοδοσίας από το Νότο προς τον Βορρά:

  • Η κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού (TAP) έχει σχεδόν ολοκληρωθεί (κατά 99%), στα 550 χλμ που αφορούν στο ελληνικό έδαφος. Η ολοκλήρωση του έργου θα είναι εντός χρονοδιαγράμματος το 2020, προκειμένου να τροφοδοτεί την ευρωπαϊκή αγορά με αέριο από την Κασπία Θάλασσα, δημιουργώντας μια εναλλακτική διαδρομή μεταφοράς φυσικού αερίου που συνδέει την Ασία με την Ευρώπη.
  • Η κατασκευή του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), που θα διοχετεύσει φυσικό αέριο από τον TAP στο δίκτυο της Βουλγαρίας. Αποτελεί άξονα-κλειδί για την επέκταση της διασύνδεσης των Βαλκανίων από τον Νότο στον Βορρά. Έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του έργου και οι εργασίες κατασκευής αναμένεται να ξεκινήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2019.
  • Η κατασκευή του Διασυνδετήριου Αγωγού Βουλγαρίας-Σερβίας (IBS), που στηρίζει η Ελλάδα. Το έργο αυτό θα ενισχύσει τη γραμμή διασύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας και θα βοηθήσει τη Σερβία να διαφοροποιήσει τις οδούς εφοδιασμού και τις πηγές ενέργειας, συμβάλλοντας σημαντικά στην υλοποίηση του συστήματος «Κάθετου Διαδρόμου».
  • Καθώς η αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αναπτύσσεται ραγδαία, ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η δημιουργία έργων υποδομής, πολλαπλών εισόδων, που θα ενσωματώνουν την ευρύτερη βαλκανική αγορά στο παγκόσμιο δίκτυο LNG, αναδεικνύοντας την Ελλάδα σε σημαντική ενεργειακή πύλη.
  • Ολοκληρώνεται η αναβάθμιση της χωρητικότητας (κατά 73%) του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα, που πλέον θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών της χώρας.
  • Σε εξέλιξη είναι η κατασκευή του πλωτού τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, γνωστού ως FSRU, που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά ως γραμμή τροφοδοσίας του TAP.

Αναφερόμενος στην ευρύτερη περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, ο Γιώργος Σταθάκης ανέδειξε τον ρόλο της ως εναλλακτικής πηγής εφοδιασμού φυσικού αερίου, με την κατασκευή του αγωγού EastMed. Οι τεχνικές ομάδες εργασίας θα ολοκληρώσουν τον επόμενο μήνα το κείμενο της διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ Ιταλίας, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, η οποία θα υπογραφεί το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Επιπλέον, ο υπουργός αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του τομέα των υδρογονανθράκων, τονίζοντας το ισχυρό ενδιαφέρον παγκόσμιων ενεργειακών ομίλων, που έχουν προσελκύσει οι διεθνείς διαγωνισμοί για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές.

Κλείνοντας, υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας και της σταθερότητας στην περιοχή, μέσα από την ολοκλήρωση της περιφερειακής αγοράς ενέργειας, ώστε οι βασικοί παίκτες να κινηθούν με γνώμονα την επίτευξη του στόχου της απρόσκοπτης προμήθειας φυσικού αερίου, με χαμηλές τιμές και δίκαιο μερίδιο για όλους.

Στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης, ο Γ. Σταθάκης συναντήθηκε με τον Σέρβο ομόλογό του, Aleksandar Antic, και συζήτησαν εκτενώς τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών στην κατεύθυνση υλοποίησης του «Κάθετου Διαδρόμου» και επέκτασής του προς τη Σερβία. Οι δύο πλευρές ενημερώθηκαν για την πορεία κατασκευής των έργων του IBS και του IGB.

Παράλληλα, είχε συνάντηση και με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Péter Szijjártó, όπου συζητήθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της διαφοροποίησης των οδεύσεων τροφοδοσίας φυσικού αερίου της Ουγγαρίας. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη ανάδειξης του Κάθετου Διαδρόμου των Βαλκανίων ως εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας της Ουγγαρίας από τον Νότο.

Τέλος, ο κ. Σταθάκης επισκέφθηκε την ελληνική πρεσβεία, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων στη Σερβία κι ενημερώθηκε για τη δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στη χώρα.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα