Διευρύνει τα πεδία δράσης της η Motor Oil

Αξιοποίηση ευκαιριών από ΑΠΕ, ηλεκτροπαραγωγή, χρηματοοικονομικό τομέα - Εξαγορά των Tallon και Tallon PTE
Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2018 14:02
UPD:14:02
EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Από την έντυπη έκδοση 

Στην αξιοποίηση δυνητικών ευκαιριών που θα προκύψουν από κλάδους όπως οι ΑΠΕ, η ηλεκτροπαραγωγή, ο χρηματοοικονομικός τομέας, ακόμη και η ανακύκλωση απορριμμάτων, προσβλέπει η Motor Oil (Ελλάς) με τη διεύρυνση του εταιρικού της σκοπού, που εγκρίθηκε χθες κατά την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας. 

Παράλληλα, η χθεσινή συνέλευση έδωσε το «πράσινο φως» στην εξαγορά του 38% των εταιρειών Tallon και Tallon PTE (ένα ακόμη 38% θα αποκτήσει η Zencham Holdings, που ανήκει στον αντιπρόεδρο της Motor Oil Ιωάννη Βαρδινογιάννη), οι οποίες εξειδικεύονται στην παροχή λύσεων διαχείρισης κινδύνου στους τομείς της ενέργειας και της ναυτιλίας.  

Μεταφορικές υποδομές
Όσον αφορά την επέκταση της εταιρείας, πέρα από τη διύλιση και την εμπορία πετρελαϊκών προϊόντων, που αποτελεί το «σήμα κατατεθέν» της, η Motor Oil έχει ήδη προχωρήσει στις πρώτες της κινήσεις, όπως για παράδειγμα με την ανάπτυξη των μεταφορικών υποδομών (logistics) μέσω της επέκτασης του λιμανιού και της κατασκευής νέων δεξαμενών στο διυλιστήριο Κορίνθου, καθώς και της διασύνδεσης του διυλιστηρίου με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Επίσης, δραστηριοποιείται ήδη στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου και έχει λάβει άδεια εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ τον περασμένο Ιούνιο ανακοίνωσε την εξαγορά του 90% της NRG, με την οποία ως «όχημα» δίνει πλέον το παρών στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. 

Σε Ελλάδα και εξωτερικό
Ακόμη περισσότερους επιχειρηματικούς «ορίζοντες» προσθέτει η διεύρυνση του εταιρικού σκοπού της εταιρείας, καθώς μέσω της τροποποίησης του άρθρου 3 του καταστατικού της, ο πρώτος νέος «πυλώνας» που προστίθεται είναι η αειφόρος ανάπτυξη και η παραγωγή ενέργειας. Έτσι, ανοίγει κατ’ αρχάς ο δρόμος για την ίδρυση ή τη συμμετοχή σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό που εμπλέκονται στον τομέα ανάπτυξης, σχεδιασμού, κατασκευής, εγκατάστασης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, φωτοβολταϊκών πάρκων και σταθμών και κάθε είδους ανεμογεννητριών, καθώς επίσης και μονάδων μηχανικής ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και ενεργειακής αξιοποίησης κάθε είδους αποβλήτων και η παροχή υπηρεσιών στους ανωτέρω τομείς.

Στον χρηματοπιστωτικό τομέα
Η δυνατότητα επέκτασης στον χρηματοοικονομικό τομέα επισφραγίζεται με την αμέσως επόμενη προσθήκη στο άρθρο 3 του καταστατικού, όπου προστίθεται ως σκοπός της εταιρείας η ίδρυση ή η συμμετοχή σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, ενδεικτικά σε τράπεζες και εταιρείες που δραστηριοποιούνται εν γένει στον χρηματοπιστωτικό τομέα, σε εταιρείες Venture Capital, χρηματιστηριακές εταιρείες, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, εταιρείες συμμετοχών, διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, εταιρείες επενδύσεων και εμπορίας κάθε είδους χρηματοοικονομικών προϊόντων και αξιογράφων και παραγώγων τους, εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, εταιρείες συμβούλων διοίκησης επιχειρήσεων μηχανογραφικών εφαρμογών. 

Συνέργειες με τη λιανική
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτή την περίπτωση η εταιρεία προσβλέπει σε συνέργειες με το δίκτυο λιανικής εμπορίας (όπως μέσω των πρατηρίων Shell και Avin), εκμεταλλευόμενη τις ευκαιρίες που δημιουργεί η χρήση των POS καθώς και τα προγράμματα επιβράβευσης. Η ίδια προσθήκη στο καταστατικό πλαισιώνεται επίσης με την ίδρυση και τη συμμετοχή σε επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης, εταιρείες παραγωγής, εμπορίας, προμήθειας και πώλησης στη λιανική και χονδρική αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες και κάθε είδους πηγής ενέργειας. 

Όσον αφορά την «είσοδο» στις Tallon και Tallon PTE, σύμφωνα με πληροφορίες η Motor Oil εξέταζε εδώ και καιρό να προβεί σε μία τέτοια κίνηση, ως φυσικό επακόλουθο των τομέων στους οποίους δραστηριοποιείται. Έτσι, εκτίμησε πως η πλέον δόκιμη λύση θα ήταν να αγοράσει ποσοστό σε κάποια ήδη υπάρχουσα εταιρεία, διατηρώντας το management και επομένως την εμπειρία της.

Οι Tallon Commodities και Tallon PTE δραστηριοποιούνται στην εμπορία βασικών αγαθών και εξειδικεύονται στην αντιστάθμιση κινδύνου. Μία εξειδίκευση που προβλέπεται να είναι επωφελής για τη Motor Oil, με δεδομένη τη διεθνοποιημένη φύση της διύλισης και της εμπορίας πετρελαϊκών προϊόντων, αλλά και τις συνεχείς αλλαγές των τιμών των ενεργειακών προϊόντων και των δικαιωμάτων ρύπων.  

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα