Σ. Φάμελλος: Ουσιαστικά βήματα αλλαγής του μοντέλου παραγωγής

Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2018 11:50
UPD:11:50
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Περισσότερη εργασία, αλληλεγγύη, δημοκρατία, βιώσιμη ανάπτυξη και προστασία του πλανήτη. Αυτή είναι η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις ακροδεξιές παρεκκλίσεις, την ανεργία, τον νεοφιλελευθερισμό και την κατασπατάληση του περιβάλλοντος, όπως αναφέρει ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ Σωρκράτης Φάμελλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τύπος Θεσσαλονίκης».

Ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στα ζητήματα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και υπογράμμισε ότι πρέπει να επιταχύνουμε τις παρεμβάσεις και τις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή, να περάσουμε πλέον σε ουσιαστικά βήματα αλλαγής του μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενέργεια, και να σχεδιάσουμε από τώρα ένα μέλλον χωρίς ορυκτά καύσιμα: «Ο στόχος του ενεργειακού σχεδιασμού για το 2030 για παραγωγή του 50% της ενέργειας στη χώρα μας από ΑΠΕ αποδεικνύει την προσήλωσή μας στην αλλαγή πολιτικής. Αυτή η πρωτοβουλία δεν μπορεί να αποδώσει αν δεν αλλάξουμε όλοι καταναλωτικές και παραγωγικές συνήθειες».

Όσον αφορά τους δασικούς χάρτες, ο Αν. ΥΠΕΝ υπογράμμισε ότι αναρτήθηκαν στις 19/10 οι δασικοί χάρτες στην Ανατολική Αττική, ενώ έχει ολοκληρωθεί η ανάρτηση στην Κεντρική Μακεδονία και η διαδικασία της ανάρτησης θα ολοκληρωθεί στο 100% της χώρας μέσα στο 2019: “Στις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, απολύτως συνεπείς με τις συνταγματικές προβλέψεις και τις δεσμεύσεις μας, αναρτήσαμε δασικούς χάρτες που συμπεριλαμβάνουν την κήρυξη της αναδασωτέας στις δασικές περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά και την προστασία της περιοχής, ενώ με την ανάρτηση των δασικών χαρτών ξεκαθαρίζονται οι χρήσεις γης και η δυνατότητα ανοικοδόμησης, έτσι ώστε η ανοικοδόμηση στο Μάτι να μπορέσει γίνει με ορθούς πολεοδομικούς και περιβαλλοντικούς κανόνες και με σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου”.

Σε ερώτηση για τη ρύπανση από τα πλαστικά μιας χρήσης και τη σχετική Οδηγία της ΕΕ, ο Αν. ΥΠΕΝ ανέφερε ότι είναι ευκαιρία η Ελλάδα την εποχή της κυκλικής οικονομίας να προβάλει πιλοτικές εφαρμογές για παραλίες χωρίς πλαστικά μιας χρήσης, για τουριστικό προϊόν που θα αντανακλά πλήρως το υψηλής ποιότητας φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα. Επίσης σημείωσε ότι η νέα επανάσταση για το πλαστικό είναι η παραγωγή καινοτόμων προϊόντων από ελληνικές βιομηχανίες που θα έχουν ενσωματώσει την επαναχρησιμοποίηση και την ανακυκλωσιμότητα, διότι δυστυχώς σήμερα ένα πολύ μικρό ποσοστό πλαστικών, που κυμαίνεται από 6-8%, εμπεριέχουν ανακυκλώσιμες ύλες.

naftemporiki.gr 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα