ΙΟΒΕ: Επιδείνωση του κλίματος στον βιομηχανικό κλάδο

Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2018 14:02
UPD:14:08
REUTERS/© Yorgos Karahalis / Reuters

Επιδείνωση καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο στον βιομηχανικό κλάδο της Ελλάδας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών διαμορφώθηκε στις 104,5 μονάδες έναντι 105,9 μονάδων τον Αύγουστο, με την πτώση να οφείλεται στα ζητήματα προστατευτισμού και επιβολής δασμών, τα οποία διαμορφώνουν ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και αναδιάταξης του παγκόσμιου ανταγωνισμού.

«Πρόκειται για μια αρκετά ρευστή περίοδος για το παγκόσμιο εμπόριο, που επηρεάζει τις εξωστρεφείς ελληνικές βιομηχανίες, με τρόπο που δεν μπορεί ακόμα να αξιολογηθεί με ακρίβεια» εξηγεί αναλυτικά το ΙΟΒΕ.

Άλλωστε, οι εξαγωγές εξακολουθούν να στηρίζουν δυναμικά την εγχώρια μεταποίηση, καθώς αυτές (σ.σ. εξαγωγές) των βιομηχανικών προϊόντων κινήθηκαν τον Ιούλιο ανοδικά κατά 19,5%.

Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη προσδοκιών στη βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώθηκε ελαφρώς, όπως και το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες, με το δείκτη όμως, στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να φανερώνει διόγκωσή τους .

Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το ισοζύγιο διαμορφώθηκε στις +23 (από +21) μονάδες, με το 31% (από 29%) των επιχειρήσεων να προβλέπει άνοδο της παραγωγής το επόμενο τρίμηνο.

Ο δείκτης στις προβλέψεις για την απασχόληση κινήθηκε χαμηλότερα τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον Ιούλιο (στη -1 από +9 μον.), με το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει άνοδο απασχόλησης το προσεχές τρίμηνο να κινείται στο 10% (από 15%), έναντι ενός 11% (από 6%) που αναμένει κάμψη της.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για τις μεταβολές των τιμών, το σχετικό ισοζύγιο διαμορφώθηκε στις +9 (από +4) μονάδες, με το 84% (από 81%) των επιχειρήσεων να μην αναμένει μεταβολές τους το επόμενο τρίμηνο.

Την ίδια ώρα, οι τρέχουσες παραγγελίες ανέκαμψαν, καθώς ο δείκτης ανήλθε τον Σεπτέμβριο στις -8 (από -10 τον Ιούλιο) μονάδες, με το 17% (από 22%) των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και το 9% (από 12%) να αναφέρει εκ νέου το αντίθετο.

Ως προς τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, τέλος, το ισοζύγιο αυξήθηκε στις +11 (από +4) μονάδες, με το 14% (από 16%) των επιχειρήσεων να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα και το 3% (από 12%) να δηλώνει εκ νέου το αντίθετο.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα