Τα δώρα της κάλπης στη Wall Street

Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2018 17:49
UPD:18:02
REUTERS/ANDREW KELLY

Την ώρα που οι αμερικανικές μετοχές κινούνται σταθερά σε επίπεδα ρεκόρ και μερίδα αναλυτών επιμένει να προειδοποιεί ότι το πάρτι τους κάπου εδώ τελειώνει, οι επενδυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι υπάρχει ένας παράγοντας στήριξης: οι ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, που θα λάβουν χώρα στις 6 Νοεμβρίου. 

Η μάχη ανάμεσα σε Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς για τον έλεγχο του Κογκρέσου είναι σημαντική σε πολλά επίπεδα. Μπορεί όμως να αποδειχθεί καθοριστική και για την πορεία της Wall Street. Αν δεν κρύβουν μεγάλες εκπλήξεις και κυρίως εάν αποφευχθεί ένα τοξικό κλίμα, που θα μπορούσε να πληγώσει την αμερικανική οικονομία, η ιστορία δείχνει ότι οι ενδιάμεσες κάλπες για το Κογκρέσο τείνουν να δίνουν ώθηση στη χρηματιστηριακή αγορά, ανεξάρτητα από το ποιος δηλώνει νικητής. 

Σύμφωνα με στοιχεία, που συγκέντρωσε η Wall Street Journal, ακόμη και εάν επικρατήσει αναταραχή κατά το έτος των εκλογών, η αμέσως επόμενη χρονια από τη διεξαγωγή τους τείνει να είναι η καλύτερη για τις μετοχές σε ένα τετραετή κύκλο. Εν μέρει αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι το κόμμα του προέδρου τείνει να χάνει έδρες στα δύο σώματα και έτσι προσπαθεί στη συνέχεια να προωθήσει νομοθεσία που στηρίζει την οικονομία και τις επιχειρήσεις. 

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο S&P 500- ο πλέον αντιπροσωπευτικός δείκτης των αμερικανικών μετοχών- δεν έχει βρεθεί σε τροχιά πτώσης κατά τη χρονιά μετά τις ενδιάμεσες εκλογές από το 1946. Κατά μέσο όρο μάλιστα καταγράφει κέρδη 15% ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα έχει κερδίσει ή χάσει τον έλεγχο του Κογκρέσου, όπως προκύπτει από στοιχεία της Strategas Securities. 

Αυτή τη φορά μάλιστα στους παράγοντες ώθησης των αμερικανικών μετοχών έρχονται να προστεθούν και οι μεγάλες φοροελαφρύνσεις της κυβέρνησης Τραμπ, οι οποίες οδηγούν σε υψηλά εταιρικά κέρδη. Η FactSet υπολογίζει ότι θα αυξηθούν σε διψήφιο ποσοστό τα επόμενα τρίμηνα. 

Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης S&P 500 παρουσιάζει ήδη άνοδο μεγαλύτερη του 9% φέτος, ενώ η απόκλιση στην επίδοση των αμερικανικών μετοχών σε σχέση και με εκείνη του παγκόσμιου δείκτη είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων τριάντα ετών. 

«Ο Τραμπ αρέσει στις αγορές. Μπορεί να μην ασπάζονται το στυλ του, αλλά τους αρέσουν τα αποτέλεσματά του» σχολιάζει στη WSJ ο Μάικλ Φαρ, πρόεδρος της εταιρείας διαχείρισης χρήματος Farr, Miller & Washington. 

Τι θα γίνει όμως εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τον έλεγχο και των δύο σωμάτων, δηλαδή της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας; Σε πρόσφατο σημείωμά της η Morgan Stanley επισημαίνει ότι και αυτή η εξέλιξη θα ήταν θετική. Αν και θα ήταν δεδομένη η κόντρα ανάμεσα στο πρόεδρο και τον Κογκρέσο, από την άλλη θα μπορούσαν να αποκλιμακωθούν αισθητά οι εμπορικές εντάσεις με τον υπόλοιπο κόσμο. 

Ένα Κογκρέσο υπό τον έλεγχο των  Δημοκρατικών θα έδινε ώθηση στις μετοχές των μεταποιητικών βιομηχανιών, αλλά και αυτές που συνδέονται με τον αγροδιατροφικό τομέα. Από την άλλη θα μπορούσε να σημάνει πονοκεφάλους για τις φαρμακευτικές, αφού οι Δημοκρατικοί θα θέλουν να βάλουν φρένο σε ανατιμήσεις φαρμάκων. 

Όσο για το σενάριο, που θέλει τους Ρεπουμπλικάνους να διατηρούν τον έλεγχο, ευνοεί φαρμακευτικές και εταιρείες ιατρικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τη Morgan Stanley. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα