Market Beat: Ίσως ευνοήσει η νευρικότητα στην Αθήνα μέρα αφομοίωσης διαφόρων σοκ

Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2018 10:06
UPD:10:07
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Από χθες είχαμε ειδοποιήσει από αυτή την εισαγωγική παράγραφο για τις εξελίξεις που θεωρήσαμε πιο πιθανές και καταλήγαμε ως εξής: Τώρα οι κινήσεις των αρμοδίων απόκτησαν τρεις αποδέκτες, τους ύστερους πιστωτές, τους ψηφοφόρους, και τις αγορές που περιλαμβάνουν και διαχειριστές κεφαλαίων… «φίδια».

Με τις τράπεζες σε ρόλο πρωταγωνιστή με βάση τον τζίρο και το ποσοστό πτώσης, αλλά και κλείσιμο του ΓΔ στις 666 μονάδες, η αγορά αντιμετώπισε μια εκδήλωση πανικού που μπορεί να προκάλεσαν διαφορετικής προέλευσης και επιδίωξης αίτια.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η πτωτική ορμή τις τελευταίες εβδομάδες δυνάμωνε και οι αναλυτές με αποστολή την αποθέωση της κυβέρνησης, αυτό το αποδίδουν στα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τις πιέσεις, για να αρπάξουν… τα κελεπούρια. Ποια όμως συμφέροντα ακριβώς υπάρχουν, δεν γνωρίζουν. Η στήλη δεν γνωρίζει από αυτά επίσης, αλλά χθες το πρωί, χωρίς πολιτική απόχρωση και χωρίς διασύνδεση με καπιταλιστικά κέντρα «παγκόσμιας σπέκουλας», αναφέραμε όσα τελικά έγιναν αργότερα στο ταμπλό.  

«Η στήλη θεωρεί τα (προ)χθεσινά, αντίδραση στο σχέδιο προϋπολογισμού. Υπενθυμίζει δε πως είχε αναφέρει ως πυθμένα του τραπεζικού δείκτη τα επίπεδα των 552 μονάδων από τη σύνοδο της 13/9, όπου ο ΔΤΡ έκλεισε στις 561,85, αφού χτύπησε ενδοσυνεδριακά τις 552,59. Χθες ο δείκτης έκλεισε στο κατώτερο μέρας και αυτό ήταν οι 554,96, που είναι το χαμηλότερο κλείσιμο στο έτος και επαναφέρει τον δείκτη σε επίπεδα που είχανε να φανούν από τον Μάιο του 2016, πριν την κάθοδο του φετινού Σεπτέμβρη. Η σημερινή διαπραγμάτευση συνεπώς είναι κρίσιμη, καθώς το πέρασμα του δείκτη κάτω από τις 552 μονάδες ανοίγει το δρόμο για τα χαμηλά του Φεβρουαρίου του 2016 που ήταν οι 358,6 μονάδες από τις 11/2/16 με κλείσιμο τότε στις 431,4 μονάδες. Πριν από αυτά τα ακραία επίπεδα τιμών υπάρχει μια στήριξη γύρω από τις 510 με 525 μονάδες και τα ανωτέρω, πιθανά σήμερα κιόλας, (χθες δηλαδή) να είναι χρήσιμα για τους ενεργούς επενδυτές».

Από όσα γράφτηκαν και εμφανίστηκαν σε διάφορα μέσα ενημέρωσης έγιναν γνωστά τα όσα πιθανά επιβάρυναν το φρόνημα των θεσμικών, γιατί μόνο αυτοί είχαν τη δύναμη να πιέσουν τόσο σφοδρά Αυτό που έγινε χθες δεν είναι απλό και φάνηκε από την αντίδραση ισχυρών παικτών στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία.

Αναφερόμαστε στην παρέμβαση της Morgan Stanley, που χαρακτήρισε υπερβολή το ξεπούλημα στις τραπεζικές μετοχές. Για τη στήλη η εξήγηση που έδωσε αποτελεί μια ανομολόγητη ενοχή, για το πώς κατάντησαν οι συναλλαγές στα χρηματιστήρια χαμηλού σχετικά ενδιαφέροντος. Δεν μπορούμε να το μετρήσουμε, αλλά γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πλέον συστήματα εισαγωγής εντολών χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα, που στην πορεία του χρόνου κοστίζει περισσότερο από ένα πρόγραμμα software. Αλλά αυτό ερεθίζεται από τις επικεφαλίδες του οικονομικού τύπου που λαμβάνει σταθερά και αδιάλειπτα. Η είδηση για έκδοση ομολόγου από την ΠΕΙΡ με το τηλεγράφημα του Bloomberg την Παρασκευή, διαμόρφωσε το κλίμα των διογκούμενων ανησυχιών και στη συνέχεια ρευστοποιήσεων. 

Η κατάσταση στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά επίσης συνέβαλλε στην χθεσινή κατρακύλα και θα εξηγήσουμε πώς. Οι αποδόσεις στο 10ετές δημόσιο χρέος των ΗΠΑ ανήλθαν χθες τη νύχτα στο 3,18%, σημειώνοντας αύξηση 12 μονάδων βάσης φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο από τον Ιούνιο του 2011. Ήταν η πιο απότομη ημερήσια αύξηση μετά από το αποτέλεσμα σοκ των αμερικανικών προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο του 2016. Το άλμα στις αποδόσεις ενίσχυσε τα χρηματιστήρια την Τετάρτη, βάζοντας τον S&P 500 σε εντυπωσιακά μικρή απόσταση από ένα νέο ρεκόρ. Η κορύφωση της οικονομικής αισιοδοξίας, εκτίναξε το αμερικανικό δολάριο στο ανώτερο επίπεδο έξι εβδομάδων επί των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Το δολάριο είχε απογειωθεί μετά από μια έρευνα στον τομέα των υπηρεσιών των Η.Π.Α. που έδειξε τη δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών ως την ισχυρότερη από τον Αύγουστο του 1997, προκαλώντας εικασίες ότι η έκθεση για τις μισθοδοσίες την Παρασκευή θα μπορούσε επίσης να εκπλήξει. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τουλάχιστον η ζήτηση εργασίας, παραμένει πολύ ισχυρή. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Jerome Powell, δήλωσε ότι οι οικονομικές προοπτικές είναι «εξαιρετικά θετικές» και ότι τα επιτόκια ενδέχεται να αυξηθούν πάνω από το «ουδέτερο» σημείο, που σήμερα κυμαίνεται από 2,5 έως 3%.

Μια αύξηση επιτοκίων από τη Fed τον Δεκέμβριο έχει αποκτήσει πιθανότητα 8 στις 10, ενώ οι επενδυτές ανύψωσαν τις προσδοκίες για το πόσο υψηλά μπορεί τελικά να πάνε.

Οι υψηλότερες αποδόσεις των ΗΠΑ δεν είναι ευνοϊκές για τις αναδυόμενες αγορές, καθώς συμβάλλουν στην αποχώρηση των αναγκαίων ξένων κεφαλαίων ενώ πιέζουν τα τοπικά νομίσματα. Σήμερα λοιπόν τα ασιατικά χρηματιστήρια πιέστηκαν, καθώς το κόστος δανεισμού στις τοπικές οικονομίες αυξήθηκε.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ    

Με νέο ρεκόρ, για 15η φορά εντός του έτους έκλεισε ο δείκτης Dow Jones, καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό για δεύτερη συνεχή μέρα.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 54,45 μονάδων (+0,2%), στις 26.828,39 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών τεχνολογίας έκλεισε ενισχυμένος κατά 25,54 μονάδες (+0,32%), στις 8.025,09 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ο οποίος θεωρείται ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο 2,08 μονάδες (+0,07%), στις 2.925,51 μονάδες.

ΕΥΡΩΠΗ

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς φαίνεται να επιτυγχάνεται συμβιβασμός μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και Βρυξελλών. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,5% στις 383 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 0,48% στις 7.510,28 μονάδες, στη Φρανκφούρτη το χρηματιστήριο παρέμεινε κλειστό και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με άνοδο 0,43% στις 5.491,40 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης σημείωσε κέρδη 0,6% στις 9.361,10 μονάδες και ο δείκτης MIB του Μιλάνου κατέγραψε άνοδο 0,84% στις 20.736,01 μονάδες.

Σε χαμηλό τεσσάρων μηνών πέρασε η δραστηριότητα των επιχειρήσεων στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, με οδηγό την πιο αδύναμη ανάπτυξη στο μεταπρατικό τομέα η οποία αντισταθμίστηκε από την άνοδο στον τομέα των υπηρεσιών. Ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της IHS Markit υποχώρησε στις 54,1 μονάδες από 54,5 τον Αύγουστο.

Επιπλέον, χαμηλότερα κινήθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα  οι λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη, τον Αύγουστο. Όπως μεταδίδει το Reuters, οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ σημείωσαν αρνητική κίνηση κατά 0,2% σε μηνιαία βάση, αλλά σε ετήσια ενισχύθηκαν κατά 1,8%.

ΧΑ

Συνέχεια στην πτώση, με διόγκωση στην βουτιά των τραπεζικών blue chip

Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών πτωτική τάση, και κίνηση μόνο λίγα λεπτά στην αρχή σε θετικό πεδίο αλλά μετά τις 11:02 ως τις δημοπρασίες σε  αρνητικό πεδίο. Το πρώτο δεκάλεπτο κυριάρχησαν οι αγοραστές και χρειάστηκαν μόνο  δεκαπέντε λεπτά για να εμφανιστεί η υπεροχή της προσφοράς με αποτέλεσμα να ξεκινήσει τότε η αναζήτηση πυθμένα ενώ μετά τις 10:45 πέρασε οριστικά κάτω από τις 683 μονάδες. Ουσιαστικά ο ΓΔ ξεκίνησε πορεία καθοδική από τις 684,28 μονάδες (ανώτερο μέρας αλλά και τιμή ανοίγματος) και πέρασε μια ώρα και 18 λεπτά για να σημειωθεί στις 11:48 το κατώτερο μέρας στις 653,14 από 679,60 μονάδες και είναι η τιμή του νέου κατώτερου έτους. Ο ΓΔ στις 17:00 ήταν στις 667,38 μονάδες και τον έκλεισαν στις 666,84 με καθοδική ώθηση περίπου 0,6 μονάδες. Έκλεισε αρκετά ψηλότερα από το κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Σήμερα, οι θεσμικοί επέτυχαν την καλύτερη δυνατή μεταβολή (+0,46%) ακριβώς στις 10:30 που εμφανίστηκε το μέγιστο στις 628,28 από 690,93 την Τρίτη. Ενώ το ελάχιστο σημειώθηκε στις 11:48 (δεν προσεγγίστηκε ξανά).

Αναζητήθηκε ισορροπία των εντολών από αγοραστές και πωλητές και δεν ορίστηκε ποτέ μέσα στη σύνοδο. Οι θεσμικοί θέλησαν να κάνουν την προσπάθεια για άνοδο από την αρχή και έτσι ο ΓΔ εμφάνισε άνοδο λίγο μετά από το άνοιγμα που γρήγορα αναιρέθηκε ξαφνικά για να μην εμφανιστεί αντίδραση ως τις 11:50 με μικρής κλίσης άνοδο ως το τέλος. Στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος κυριάρχησαν οι συναλλαγές στις τράπεζες που ήταν ακόμα 10 εκατ. ευρώ και δεν υπήρξε αλλαγή υπολογίσιμη στο πτωτικό αποτέλεσμα μετά τις 17:00.

Τη σύνοδο σφράγισε το πολύ ψηλότερο, από της προηγούμενης συνόδου, συναλλακτικό ενδιαφέρον που όμως αφορούσε κατά 9,447 εκατ. σε πακέτα. Η δε εμφάνιση απωλειών για τα Τραπεζικά blue chip, ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς που συνέχισαν να έχουν άνοδο της απόδοσης τους. Αφού η απόδοση εκτινάχθηκε 10 μονάδες βάσης και μέσα στη μέρα πέρασε στο 4,40%.

Ήταν σύνοδος με μια εναλλαγή στην κυριαρχία των πωλητών και των αγοραστών. Το ελάχιστο στις 653,14 ήταν το νέο κατώτερο τρέχοντος έτους αρκετά χαμηλότερο από το προηγούμενο στη σύνοδο της 13/9 στις 675,77. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με μεικτή δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που διατηρήθηκε σε επίπεδο μεταβολών, ενώ οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ είχαν πτωτικό άνοιγμα αλλά σαφή ανοδική κίνηση αργότερα. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 666,84 μονάδες που ήταν 13,7 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 17,4 μονάδες κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Ήταν μια σύνοδος με μεγαλύτερο  (31,14 μονάδες) εύρος διακύμανσης σε σύγκριση με τις 11,33 της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 49,416 από 50,174 δις ευρώ. Επτά blue chip δεν υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,87%, ΤΙΤΚ +2,40%, ΜΥΤΙΛ +1,66%, ΤΕΝΕΡΓ +0,47%, ΕΧΑΕ +0,45%, ΓΡΙΒ +0,38% και ΕΕΕ +0,34%, ενώ 17 μετοχές του 25άρη ήταν καθοδικές.

Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-8,78% από -3,97%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -3,28% από -2,24%, την ΕΤΕ στο -5,49% από -2,95%, ΕΥΡΩΒ-14,69% από -3,08% και την ΠΕΙΡ στο -20,73% από -13,23%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν ακριβώς όπως τα blue chip με μεταβολή -2,04% από -1,13% από -0,33% από -0,88%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (7 από 2) blue chip έναντι των καθοδικών (17 από 22) και ένα την ΣΑΡ, στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -2,10% και έφθασε στις 666,84 από 681,17 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1759,43 από 1796,06 μονάδες με μεταβολή -2,04%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν προς τα κάτω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, με το κλείσιμο λίγο κάτω από το μέσον της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 100,805 από 36,721 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 9,447 από 5,630 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 88,569 από 29,362 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,502 από 0,854 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 32 από 19 των καθοδικών 65 από 74 και 26 από 19 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Η κρυμμένη αισιοδοξία στα ΣΜΕ του 25άρη δοκιμάζεται σήμερα

Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν πτωτική δυναμική στον 25άρη μετά τα πρώτα λεπτά, με σχεδόν κατακόρυφη πτωτική κίνηση από τις 10:36 ως τις 11:48 και πλαγιο-ανοδική κίνηση κατόπιν. Τιμή ανοίγματος ήταν οι 1799,17 μονάδες με με ανοδικό χάσμα 3,1 μονάδων. Το μέγιστο στις 1804,53 ήταν η τιμή στις 10:36. Το ελάχιστο εμφανίστηκε στις 11:48 ήταν οι 1726,92 μονάδες. Στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης τον άφησαν στις 1763,21 και το κλείσιμο στις 1759,43 μονάδες αντιστοιχούσε σε μεταβολή -2,04%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 23,718 από 7,724 εκατ. ευρώ.

Για την σειρά Οκτωβρίου στα ΣΜΕ του 25άρη, άλλαξαν χέρια 2954 συμβόλαια με ανώτερο τις 1807,75 μονάδες, κατώτερο τις 1728,00 με τελευταίες πράξεις στις 1763,75 μονάδες. Για τη σειρά λήξης Νοεμβρίου διακινήθηκαν 260 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1802,00 μονάδες και κατώτερο τις 1729,00 με τελευταίες πράξεις στις 1765,75 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών ξεχώρισαν τα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ με 19887 από 4342 συμβόλαια λήξης Δεκεμβρίου, της ΕΤΕ με 90272 από 30371, της ΕΥΡΩΒ με 33207 από 3907 για τη νέα κυρίαρχη σειρά, της ΠΕΙΡ έφθασαν τα 16985 από 5551, και της ΔΕΗ ήταν 2431 από 688 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

Η αντίσταση των 707 μονάδων, φάνηκε αρκετή για να ανακόψει την ανοδική αντίδραση του Χρηματιστηρίου Αθηνών την προηγούμενη εβδομάδα, δια μέσω της κλιμάκωσης της Ιταλικής αλλά και της Εγχώριας Τραπεζικής κρίσης.

Όπως και είχε επισημανθεί, η τάση της Αγοράς παρέμενε πτωτική με τον μεσοπρόθεσμο στόχο των 657 μονάδων που είχε τεθεί στα τελευταία σχόλια, να επιτυγχάνεται στη σημερινή συνεδρίαση με το χαμηλό να διαγράφεται στις 653,14 μονάδες πάνω στον πανικό που προκάλεσε το Τραπεζικό "sell off".

Οι 657 μονάδες, αποτελούν ιδιαίτερα σημαντική στήριξη του Γενικού Δείκτη, καθώς σε αυτό το σημείο εντοπίζουμε την μεγάλη βάση που έχει δημιουργηθεί από τα υψηλά της περιόδου Ιουνίου 2016 και Μαρτίου 2017, αλλά και το επίπεδο Fibonacci 50% της ανοδικής κίνησης από τα χαμηλά των 420,82 έως και τα ψηλά των 895,64 μονάδων Γενικού Δείκτη.

Ο Τραπεζικός κλάδος, βρισκόμενος κυριολεκτικά σε ελεύθερη πτώση, συνάντησε στη σημερινή συνεδρίαση τιμές που είχε να “δει” από τον Φεβρουάριο του 2016 με χαμηλό τις 456,95 μονάδες (υπενθυμίζουμε ότι το χαμηλό του κλαδικού δείκτη είναι οι 358,6 μονάδες ήτοι 27% χαμηλότερα).

Εκ των τεσσάρων συστημικών, η μόνη Τράπεζα που έχει κάνει νέα ιστορικά χαμηλά είναι η Τράπεζα Πειραιώς, με το σημερινό limit down να “γράφει” 1,148 στο ταμπλώ, χάνοντας με ευκολία το προηγούμενο χαμηλό του 1,34. Οι μετοχές της Εθνικής και της Άλφα παρουσιάζουν παρόμοια εικόνα, κρατώντας απόσταση από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,99 και 0,949 ευρώ αντίστοιχα. Τέλος η μετοχή της Eurobank, εμφανίζοντας την καλύτερη διαγραμματική εικόνα, βρίσκεται δύο φορές ψηλότερα από τα χαμηλά των 0,241 ευρώ, όντας η μόνη που έχει αφήσει ανοδικό 'χάσμα' στα 0,33 ευρώ με ότι αυτό συνεπάγεται.

Σήμερα

Το δολάριο σημείωσε άνοδο 11 μηνών απέναντι στο γιεν σήμερα Πέμπτη, καθώς τα εκπληκτικά ισχυρά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ οδήγησαν τις αποδόσεις του Treasury στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2011, ενώ τα ασιατικά χρηματιστήρια πιέστηκαν, καθώς το κόστος δανεισμού στις τοπικές οικονομίες αυξήθηκε.

Οι τιμές των ομολόγων μειώθηκαν σε ολόκληρη την Ασία και οι μακροπρόθεσμες ιαπωνικές αποδόσεις έφθασαν σε επίπεδα που δεν επισκέφθηκαν από τις αρχές του 2016, σε μια κίνηση που δεν δικαιολογείται από τις εγχώριες οικονομικές συνθήκες.

«Μια απλή δυναμική διαδραματίζεται στην παγκόσμια οικονομία αυτή τη στιγμή καθώς οι Η.Π.Α. παρουσιάζουν άνοδο της ανάπτυξης, ενώ οι περισσότερες από τις υπόλοιπες χώρες επιβραδύνουν ή ακόμα και σταματούν», δήλωσε ο οικονομολόγος της HSBC Kevin Logan.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια για να αποτρέψει την υπερθέρμανση της οικονομίας των ΗΠΑ αλλά περιορίζει τις πολιτικές επιλογές των χωρών όπου οι οικονομικές συνθήκες γίνονται πιο σφικτές στην εποχή που μεγαλώνουν οι εντάσεις γύρω από τις εμπορικές συναλλαγές.

Ο ευρύτερος δείκτης των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε 1,1%, με τη Νότια Κορέα, τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία και την Ταϊβάν να υποχωρούν.

Ακόμα και ο Nikkei υποχώρησε 0,2%, καθώς οι αυξανόμενες αποδόσεις αντισταθμίζουν την ώθηση προς τις μετοχές εταιριών με μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα που την προκάλεσε το ασθενέστερο έναντι του δολαρίου γιεν.

Οι αποδόσεις στο 10ετές δημόσιο χρέος των ΗΠΑ ανήλθαν στο 3,18%, σημειώνοντας αύξηση 12 μονάδων βάσης τη νύχτα στο υψηλότερο σημείο από τον Ιούνιο του 2011. Ήταν η πιο απότομη ημερήσια αύξηση μετά από το αποτέλεσμα σοκ των αμερικανικών προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο του 2016. Το άλμα στις αποδόσεις ενίσχυσε τα χρηματιστήρια την Τετάρτη, βάζοντας τον S&P 500 σε εντυπωσιακά μικρή απόσταση από ένα νέο ρεκόρ.

Οι τραπεζικές μετοχές ενισχύθηκαν επίσης από τα σημάδια ότι η Ιταλία θα μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και θα μειώσει το χρέος της, χαλαρώνοντας τις ανησυχίες που είχαν πιέσει τις χρηματιστηριακές αγορές παγκόσμια.

Ο δείκτης Dow αυξήθηκε κατά 0,2%, ενώ ο S & P 500 κέρδισε 0,07% και το Nasdaq 0,32%.

Η κορύφωση της οικονομικής αισιοδοξίας, εκτίναξε το αμερικανικό δολάριο στο ανώτερο επίπεδο έξι εβδομάδων επί των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Το ευρώ υποχώρησε στα 1,1471 δολάρια, αφού ήταν 1,1593 την Τετάρτη.

Το δολάριο χτύπησε το υψηλότερο επίπεδο μέχρι στιγμής φέτος απέναντι στο γιεν στα 114,55 πριν σταθεροποιηθεί στα 114,35. Απειλούσε συνεπώς μια σημαντική κορυφή από το Νοέμβριο του 2017 στα 114.735.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX

Σχολιασμένα