Μείωση κατά 3,2 δισ. ευρώ του ανώτατου ορίου για ELA

Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018 15:13
UPD:15:19
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τη μείωση του ανώτατου ορίου παροχής Έκτακτης Ενίσχυσης σε Ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες αποφάσισε το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, κατόπιν αιτήματος της Τράπεζας της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, το ανώτατο όριο του ELA μειώθηκε κατά 3,2 δισ. ευρώ και πλέον, διαμορφώνεται στα 5,2 δισ. ευρώ.

Η μείωση, σύμφωνα με την ΤτΕ, αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβάνοντας υπόψη τις καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές. 

Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο, η συνολική εξάρτηση των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τον ELA υποχώρησε στα 4,49 δισ. ευρώ από 4,84 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

Οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται από τον έκτακτο μηχανισμό της ΕΚΤ από τον Φεβρουάριο του 2015, όταν και η κεντρική τράπεζα διέκοψε την απευθείας πρόσβαση στη «φθηνή» χρηματοδότηση.

Τον Ιούνιο του 2016, ωστόσο, η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών αποκαταστάθηκε, με αποτέλεσμα τη σημαντική συρρίκνωση του κόστους δανεισμού των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ωστόσο, με την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο στις 21 Αυγούστου, η ΕΚΤ ήρε το waiver, σταματώντας να κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα για την τραπεζική δανειοδότηση.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα