Με τσουχτερά πρόστιμα απειλούνται διαδικτυακοί κολοσσοί για τρομοκρατική προπαγάνδα

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018 16:06
UPD:16:09
REUTERS/KHAM

Το Facebook και η Google της Alphabet έχουν στηρίξει εθελοντικές προσεγγίσεις. Ωστόσο οι έως τώρα πρωτοβουλίες τους ίσως δεν είναι αρκετές. Η σημερινή πρόταση της Κομισιόν, εφόσον εγκριθεί, θα καθιστά υποχρεωτικό για τους παρόχους online υπηρεσιών να απομακρύνουν σχετικό περιεχόμενο μέσα σε μία ώρα από τη στιγμή, που θα ειδοποιούνται για την παρουσία του.

Τσουχτερά πρόστιμα για τους διαδικτυακούς κολοσσούς, που δεν προχωρούν αρκετά γρήγορα στην απόσυρση περιεχομένου προπαγάνδας τρομοκρατικών οργανώσεων, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Το Facebook και η Google της Alphabet έχουν στηρίξει εθελοντικές προσεγγίσεις. Ωστόσο οι έως τώρα πρωτοβουλίες τους ίσως δεν είναι αρκετές. Η σημερινή πρόταση της Κομισιόν, εφόσον εγκριθεί, θα καθιστά υποχρεωτικό για τους παρόχους online υπηρεσιών να απομακρύνουν σχετικό περιεχόμενο μέσα σε μία ώρα από τη στιγμή, που θα ειδοποιούνται για την παρουσία του. Προβλέπει επίσης την υποχρεωτική εγκατάσταση αυτοματοποιημένων συστημάτων για την αποτροπή επανεμφάνισης του περιεχομένου. 

Τον περασμένο Μάρτιο η Ε.Ε. είχε εκδόσει νέες κατευθυντήριες γραμμές, προειδοποιώντας ότι εάν οι τεχνολογικές εταιρείες δεν λάβουν αρκετά μέτρα στη βάση τους, θα προωθήσει σχετικό κανονισμό με πρόστιμα. 

Βάσει της πρότασής της τα πρόστιμα θα ανέρχονται έως και το 4% των παγκόσμιων εσόδων της εταιρείας (του προηγούμενου έτους). Για την Alphabet αυτό θα σήμαινε πρόστιμο έως και 4,43 δισ. δολαρίων, ενώ για το Facebook ο πέλεκυς θα έφτανε τα 1,63 δισ. δολάρια. 

Σημειώνεται ότι ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν ήδη ληφθεί και σε εθνικό επίπεδο. Η Γερμανία, για παράδειγμα, έχει απαιτήσει από τα social media να διαγράφουν άμεσα παράνομο περιεχόμενο και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης επιβάλλει πρόστιμα έως και 50 εκατ. ευρώ. 

Πηγές: WSJ, Reuters 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα