Ρέγκλινγκ: Έως 200 δισ. το κόστος του πρώτου 6μήνου του 2015

Κυριακή, 19 Αυγούστου 2018 13:39
UPD:18:43
REUTERS/YIANNIS KOURTOGLOU

Οι χειρισμοί της Ελλάδας το 2015 κόστισαν έως και 200 δισ. ευρώ, σημείωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας πως, πλέον, η χώρα βρίσκεται σε «καλό δρόμο» ώστε να γίνει βιώσιμη και ανταγωνιστική η οικονομία της.

«Η Ελλάδα όχι μόνο διέκοψε αλλά και αντέστρεψε τις μεταρρυθμίσεις κατά το πρώτο μισό του 2015, επεισόδιο που κοστολογείται έως 200 δισεκατομμύρια ευρώ», ανέφερε σε άρθρο του στην «Καθημερινή».

Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου ο κ. Ρέγκλινγκ εκτίμησε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε «καλό δρόμο» ώστε να γίνει βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία, αλλά με προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει να εκσυγχρονίζεται και να ανοίγει.

«Πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί» σημειώνοντας πως τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης είναι μεταρρυθμιστές και «διαβεβαίωσαν ότι υποστηρίζουν τους στόχους του προγράμματος ESM».

EURONEWS

Στο άρθρο του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας έκανε μια σύντομη αναδρομή της οικονομικής κρίσης και θυμάται, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «την ανακούφισή του όταν οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφώνησαν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ένα πακέτο βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης νωρίς το πρωί στις 13 Ιουλίου του 2015».

Επιπλέον, ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε και στην εποχή πριν τα Μνημόνια, περιγράφοντας επιγραμματικά την ανάπτυξη δομικών αδυναμιών στην ελληνική οικονομία.

Σημείωσε πως από το 1999 οι μισθοί και οι συντάξεις στην Ελλάδα αυξάνονταν πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη χώρα του ευρώ, ενώ το κόστος εργασίας ξεπερνούσε την αύξηση της παραγωγικότητας.

Συνέπεια αυτών των εξελίξεων, όπως είπε, ήταν η μείωση της ανταγωνιστικότητας, ενώ η κρίση ήλθε στην επιφάνεια το 2009 με την αποκάλυψη του πραγματικού δημοσιονομικού ελλείμματος, που ουσιαστικά απέκλεισε την Ελλάδα από τις αγορές.

Τέλος, ο επικεφαλής του ESM υπογράμμισε το εύρος και το μέγεθος της στήριξης που προσέφεραν οι εταίροι στην Ελλάδα, που συμπληρώθηκαν από την συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους στο Eurogroup του Ιουνίου.

«Νομίζω είναι δικαιολογημένο να πούμε ότι η Ευρώπη συμμετείχε στην μεγαλύτερη πράξη αλληλεγγύης που έχει δει ποτέ ο κόσμος», κατέληξε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα