Γ. Στουρνάρας: Θα μας εγκαταλείψουν οι αγορές αν αθετήσουμε τα συμφωνηθέντα

Κυριακή, 19 Αυγούστου 2018 10:50
UPD:18:44
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Εχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμη», τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, με αφορμή την ολοκλήρωση, αύριο, του τρίτου μνημονίου και τη μετάβαση της χώρας σε μια νέα περίοδο, επισημαίνοντας, ότι παραμένουν ακόμη άλυτα προβλήματα: από το υψηλό δημόσιο χρέος, μέχρι την ανεργία, την παιδεία, την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και άλλα. 

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας αναγνώρισε ότι τα χρόνια που πέρασαν διορθώθηκαν πολλές αδυναμίες.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε, επίσης, ότι η κρίση ήταν αποτέλεσμα κυρίως λανθασμένων επιλογών οικονομικής πολιτικής και υποστήριξε ότι τα μνημόνια ήταν μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος,

EURONEWS

Επιπλέον, σημείωσε ότι το τρίτο μνημόνιο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. «Οι διαφορές που χώριζαν τις δύο πλευρές το φθινόπωρο του 2014, ήταν πολύ μικρότερες από τα μέτρα που θεσπίστηκαν αργότερα με το τρίτο μνημόνιο», δήλωσε χαρακτηριστικά

Μιλώντας στην «Καθημερινή» ο κ. Στουρνάρας προειδοποίησε και για τον κίνδυνο να μας εγκαταλείψουν οι αγορές αν υπαναχωρήσουμε από τα συμφωνηθέντα.

«Πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν θα διολισθήσουμε στα λάθη οικονομικής πολιτικής του παρελθόντος και δεν θα ανατρέψουμε πολιτικές που έχουν συμφωνηθεί. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει, επίσης, να προχωρήσουν ακόμα περισσότερο η αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης και η προώθηση της αριστείας και της αξιολόγησης σε όλες τις πτυχές της δημόσιας δραστηριότητας», σημείωσε.

Τέλος, τόνισε ότι πρέπει να εφαρμόσουμε πολιτικές που προσελκύουν άμεσες ξένες επενδύσεις, καθώς και πολιτικές που ευνοούν υψηλούς ρυθμούς ανόδου της «ολικής» παραγωγικότητας. 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα