Μοσκοβισί: Πρόοδος, αν και δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μεταρρυθμίσεις

Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2018 10:42
UPD:10:45
EPA/DOMENIC AQUILINA

«Οι Έλληνες τώρα θα δουν ότι άξιζαν οι κόποι τους» δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ενώ τόνισε πως ακόμη και αν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, έχει γίνει μεγάλη πρόοδος και υπάρχουν περιθώρια για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη.

Σε συνέντευξή του στο αυστριακό περιοδικό Profil, ο κ. Μοσκοβισί σημειώνει πως οι αγορές εμπιστεύονται και πάλι την Ελλάδα, η οποία έχει πλέον την ελευθερία να διαμορφώνει η ίδια την πολιτική της.

Αναφέρει επίσης ότι υπάρχει πάλι ανάπτυξη, η ανεργία μειώνεται -αν και εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή- ενώ παρατηρεί πως οικονομική κρίση στην Ελλάδα υπήρχε ήδη πριν από την έναρξη του προγράμματος το 2010.

Όπως τονίζει, δεν ήταν η πολιτική λιτότητας που οδήγησε στην κρίση, αλλά αντίθετα η κρίση κατέστησε αναγκαίες τις μεταρρυθμίσεις.

«Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν κάναμε λάθη, τα οποία δεν μπορούν να αποφευχθούν, όταν κανείς αναπτύσσει τελείως νέα εργαλεία για να αντιμετωπίσει άγνωστες έως τώρα προκλήσεις. Στην αρχή της κρίσης, μεταξύ 2008 και 2009, υποτιμήσαμε το μέγεθος του προβλήματος και αργότερα χάσαμε χρόνο όταν έπρεπε να αναπτύξουμε τα εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης» επισημαίνει.

Όπως αναφέρει, προσωπικά αγωνίστηκε εναντίον ενός Grexit και δεν ήταν μεταξύ εκείνων που υποδαύλισαν έναν τέτοιο κίνδυνο, κάτι που συνέβη, κατά την άποψή του, με τον Γερμανό πρώην υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ωστόσο, ο κ. Μοσκοβισί αποδίδει τη στάση του κ. Σόιμπλε, ο οποίος δεν απέκλειε ενδεχόμενο Grexit, στον θυμό του Γερμανού ΥΠΟΙΚ του απέναντι στον τότε Έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη. 

Αναφερόμενος στη συμφωνία του Eurogroup, της 21ης Ιουνίου, ο κ. Μοσκοβισί τονίζει πως ήταν η καλύτερη που θα μπορούσε να επιτευχθεί, καθώς μεταξύ άλλων προβλέπει παράταση της αποπληρωμής του χρέους, κάτι που δίνει στην Ελλάδα δημοσιονομικό περιθώριο και περιθώρια για βιώσιμη ανάπτυξη.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα