Χωρίς εμπορική προσφορά ο Γιούνκερ στην Ουάσιγκτον

Κομισιόν: Η επίσκεψη του προέδρου έχει στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων με διάλογο
Τρίτη, 24 Ιουλίου 2018 18:01
UPD:18:01
EPA/FELIPE TRUEBA

Από την έντυπη έκδοση 

Του Γιάννη Παγκαλιά
gpag@naftemporiki.gr

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν μεταβαίνει στις ΗΠΑ για συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με συγκεκριμένη εμπορική προσφορά, τόνισε με ανακοίνωσή της η Κομισιόν, συνομιλίες που γίνονται με τις ευλογίες του Βερολίνου, καθώς χθες χαιρέτισε τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον. 

Παράλληλα το Πεκίνο ξεκαθάρισε πως δεν θα προχωρήσει σε υποτίμηση του γουάν για να στηρίξει τις κινεζικές εξαγωγές, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στον Αμερικανό πρόεδρο που κατηγόρησε Ε.Ε. και Κίνα για χειραγώγηση των νομισμάτων τους και της νομισματικής τους πολιτικής. 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μεταβαίνει την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον για να προσπαθήσει να αποτρέψει έναν ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο με τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στις εμπορικές εντάσεις μετά την επιβολή δασμών στις αμερικανικές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ και τις απειλές του Τραμπ για την επέκταση αυτών των μέτρων και στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

Ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, Λάρι Κάντλοου, δήλωσε ότι αναμένει από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να φτάσει με μία «σημαντική» εμπορική προσφορά, κάτι που η Κομισιόν απέτρεψε. «Δεν επιθυμώ να εμπλακώ σε μία συζήτηση σχετικά με εντολές και προσφορές, επειδή δεν υπάρχουν προσφορές. Αυτή είναι μία συζήτηση, είναι ένας διάλογος και είναι μία ευκαιρία να μιλήσουμε και να παραμείνουμε δεσμευμένοι στον διάλογο» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχινάς σε συνέντευξη Τύπου. «Είναι μία ευκαιρία να αποκλιμακώσουμε τυχόν εντάσεις γύρω από το εμπόριο και να ξεκινήσουμε έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο με τους Αμερικανούς εταίρους μας», κατέληξε.

Ο Τραμπ έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας τους υψηλότερους δασμούς που εφαρμόζει στις εισαγωγές αμερικανικών αυτοκινήτων, ενώ αποκάλεσε το μπλοκ ως «εχθρό» στο εμπόριο.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ, που θα συνοδεύσει τον Γιούνκερ στην Ουάσιγκτον, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει έναν κατάλογο αμερικανικών προϊόντων εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα. «Πάμε εκεί με τις καλύτερες προθέσεις, με την ελπίδα μιας αποκλιμάκωσης» πρόσθεσε.

Είναι καλό που οι ΗΠΑ και η Ευρώπη συνεχίζουν τον διάλογο παρά τις διαφορές τους, δήλωσε χθες εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης εν όψει της συνάντησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Θέλουμε να αποφύγουμε ένα σπιράλ δασμών», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας.  

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα