Γ. Στασινός: Ηλεκτρονικές διαδικασίες παντού - Αδιανόητο να μην υπάρχει νομιμότητα

Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018 17:24
UPD:17:26

Την εισαγωγή πλήρως ηλεκτρονικών εργαλείων και διαδικασιών, για συναλλαγές χωρίς προσωπική επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ζητεί ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός, ενώ τονίζει πως η αδράνεια είναι ευθύνη, με αφορμή περιστατικό ξυλοδαρμού υπαλλήλου σε υπηρεσία πολεοδομίας των Κυκλάδων.

«Είναι αδιανόητο, εν έτει 2018, να μην υπάρχει στη χώρα νομιμότητα και ομαλή δημοκρατική λειτουργία. Η κατάσταση έχει πλέον ξεφύγει και όσοι έχουν αποφασιστική αρμοδιότητα οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και στους μηχανικούς που εργάζονται και παράγουν επαγγελματικό και επιστημονικό έργο υπό αντίξοες και παράλογα αναχρονιστικές συνθήκες», σημειώνει σε δήλωσή του ο κ. Στασινός.

Όπως προσθέτει, είναι καιρός να περάσουμε σε μια νέα εποχή, με ηλεκτρονικές διαδικασίες και συναλλαγές, χωρίς προσωπική επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ αναφέρει πως η λύση στις παθογένειες δεκαετιών στα θέματα πολεοδομίας και χωροταξίας έρχεται μόνο μέσα από την εισαγωγή πλήρως ηλεκτρονικών εργαλείων και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων όπως:

  • Η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών
  • Η θεσμοθέτηση ενός ενιαίου ψηφιακού χάρτη με όλα τα γεωχωρικά δεδομένα που είναι απαραίτητα για τις αδειοδοτήσεις
  • Η έκδοση κάθε είδους άδειας με ευθύνη του μηχανικού και περιορισμό του ρόλου των περιφερειακών υπηρεσιών του δημοσίου σε ρόλο ελέγχοντος, υπό την προϋπόθεση της λειτουργίας των ανωτέρω συστημάτων με ξεκάθαρους κανόνες, βήματα και αρμοδιότητες

«Δεν μπορούμε πλέον να μένουμε όμηροι μικροσυμφερόντων και ωχαδερφισμού. Η χώρα έχει την τεχνογνωσία και τη δυνατότητα να αλλάξει γρήγορα και αποτελεσματικά σελίδα, αφήνοντας πίσω της όσα μας πλήγωσαν, γιατί το επιστημονικό δυναμικό μπορεί και τα εργαλεία υπάρχουν. Τουλάχιστον στα θέματα πολεοδομίας και χωροταξίας. Παράλληλα, μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά, να εκσυγχρονίσει τη διοίκηση και να εξυπηρετήσει καλύτερα τον πολίτη. Το ΤΕΕ έχει περιγράψει αναλυτικά τον οδικό χάρτη αυτής της αλλαγής», συνεχίζει ο κ. Στασινός.

Καταλήγοντας, καλεί την Πολιτεία, την κυβέρνηση και τα κόμματα
«να αναλάβουν δέσμευση και να προωθήσουν άμεσα και αποτελεσματικά αυτές τις αναγκαίες αλλαγές. Δεν απαιτούνται πολλά, ούτε καν μεγάλοι οικονομικοί πόροι:  το μόνο που χρειάζεται πλέον είναι βούληση και αποτελεσματικότητα. Και η αδράνεια είναι ευθύνη. Επομένως το ζητούμενο είναι ένα: Ηλεκτρονικές διαδικασίες τώρα, παντού!».

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα