ΥΠΟΙΚ για συλλογική σύμβαση ΕΑΒ: Οι παρά το νόμο παροχές αντιβαίνουν στις αρχές της ίσης μεταχείρισης

«Δεν έχουμε το δικαίωμα να διαθέσουμε χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων σε παροχές που δεν είναι σύννομες»
Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018 08:36
UPD:08:37
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Διευκρινίσεις σχετικά με τη συλλογική σύμβαση εργασίας της εταιρείας «Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία Α.Ε.» δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του μετά από δημοσιεύματα για καταγγελίες συνδικαλιστών περί παραποίησης της σύμβασης που υπέγραψε η διοίκηση της ΕΑΒ με τους εργαζόμενους.

Το ΥΠΟΙΚ διευκρινίζει αρχικά ότι η ΕΑΒ αποτελεί φορέα γενικής κυβέρνησης, υπάγεται στην εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών και υπόκειται στις ρυθμίσεις του ενιαίου μισθολογίου, όπως και αντίστοιχοι φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, όπως εξηγεί, συλλογικές συμβάσεις εργασίας που συνάπτονται μεταξύ της ΕΑΒ και του σωματείου εργαζομένων (Σ.Ε.Ε.Α.Β.) «τελούν υπό την έγκριση του υπουργείου Οικονομικών – όπως άλλωστε αναφέρεται ρητά και γίνεται ανεπιφύλακτα αποδεκτό στην επίμαχη συλλογική σύμβαση – το οποίο είναι υποχρεωμένο να προβεί σε σχετικό έλεγχο νομιμότητας ως προς ρυθμίσεις που αντιβαίνουν στο νόμο».

Το υπουργείο επισημαίνει πως «ζητήματα μισθολογικού χαρακτήρα ρυθμίζονται αποκλειστικά από την κείμενη νομοθεσία και, κατά συνέπεια, δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο ρύθμισης στο πλαίσιο συλλογικής σύμβασης εργασίας». Παράλληλα, όπως υπογραμμίζει, «η πρόβλεψη μη μισθολογικών παροχών, όπως το ασφαλιστήριο συμβόλαιο που περιελάμβανε η συγκεκριμένη σύμβαση, πρέπει να είναι συμβατή με την κείμενη νομοθεσία και, σε κάθε περίπτωση, τελεί υπό την έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών».

«Η παρά το νόμο εγκαθίδρυση παροχών και διαφύλαξη προνομίων για μία μερίδα εργαζομένων αντιβαίνει στις αρχές της νομιμότητας, της ίσης μεταχείρισης και της δικαιοσύνης» αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του, η οποία καταλήγει: «Το υπουργείο Οικονομικών πάντα βλέπει με συμπάθεια τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά δεν έχει το δικαίωμα να διαθέσει χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων σε παροχές που δεν είναι σύννομες, ιδίως δε όταν αυτές αφορούν τους ίδιους τους εποπτευόμενους φορείς του».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα