Προς ναυάγιο η CETA;

Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018 13:11
UPD:13:13
REUTERS/FABIAN BIMMER

Η Ιταλία δεν θα επικυρώσει τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά (CETA) ξεκαθάρισε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο. Τα σύννεφα πάνω από την εμπορική συμφωνία πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα και δεν αποκλείεται να οδηγηθεί σε ναυάγιο, αφού χρειάζεται την έγκριση και των 28 κρατών- μελών. 

«Σύντομα η CETA θα έρθει στο κοινοβούλιο και αυτή η πλειοψηφία θα την απορρίψει και δεν θα την επικυρώσει» δήλωσε ο Ντι Μάιο σε συνέλευση της συνδικαλιστικής ένωσης αγροτών Coldiretti στη Ρώμη, επιβεβαιώνοντας τη θέση, που είχε εκφράσει και τον περασμένο μήνα. 

«Αν έστω κι ένας Ιταλός αξιωματούχος ... συνεχίσει να υπερασπίζεται συνθήκες όπως η CETA, θα παυθεί» διεμήνυσε ο πρόεδρος του Κινήματος Πέντε Αστέρων. 

Δεν είναι όμως μόνο η Ιταλία που αντιδρά. Xθες ο Αυστριακός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι δεν θα επικυρώσει τη συμφωνία, έως ότου βγει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα διαιτητικά δικαστήρια, που δίνουν τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις και επενδυτές να προσβάλλουν αποφάσεις κυβερνήσεων. Αυτή η πρόβλεψη εξελίσσεται στο μεγάλο αγκάθι για τη συμφωνία. Δριμεία κριτική στη συγκεκριμένη διάταξη έχουν ασκήσει αρκετοί βουλευτές και των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ε.Ε., της Γερμανίας και της Γαλλίας. 

Οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι η συμφωνία θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ευρωπαϊκή οικονομία και τους καταναλωτές, ενώ θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Επιθυμεί δε να κινηθεί με γρήγορα βήματα στην ολοκλήρωση διμερών συμφωνίων ελευθέρου εμπορίου, σε μία περίοδο κατά την οποία η στροφή των ΗΠΑ στον προστατευτισμό αφήνει ένα μεγάλο κενό. Για την κάλυψή του θα δώσει μάχη με την Κίνα. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΜΠΕΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα