Σε χαμηλό 10ετίας το κουπόνι του ΟΤΕ

Υπερκαλύφθηκε πέντε φορές η πρόταση
Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018 21:57
Eurokinissi

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
tigoum@naftemporiki.gr

Ψήφος εμπιστοσύνης στον ΟΤΕ και τη διοίκησή του αποτελεί η επιτυχία που σημείωσε η έκδοση ομολόγου ύψους 400 εκατ. ευρώ η οποία ολοκληρώθηκε προχθές αργά το απόγευμα, με υπερκάλυψη κατά περίπου 5 φορές.

Το τετραετές ομόλογο του ΟΤΕ πέτυχε ετήσιο σταθερό κουπόνι 2,375%, το χαμηλότερο επιτόκιο ομολόγου που έχει εκδώσει ο ΟΤΕ την τελευταία δεκαετία, αλλά και ένα από τα χαμηλότερα ελληνικής εταιρείας. Το ίδιο κουπόνι είχε πετύχει τον Νοέμβριο του 2017 η Τιτάν, η οποία όμως αντλεί το μεγαλύτερο τμήμα των εσόδων της από το εξωτερικό, σε αντίθεση με τον ΟΤΕ που το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητάς του είναι στην Ελλάδα.

Ενδεικτικό της επιτυχίας της έκδοσης είναι και το γεγονός ότι αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι η έκδοση θα αφορά ομόλογο 350 εκατ. ευρώ, ωστόσο η ζήτηση φαίνεται να οδήγησε τη διοίκηση του ομίλου, υπό τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Μιχάλη Τσαμάζ, να λάβει απόφαση για 400 εκατ. ευρώ.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο Όμιλος ΟΤΕ επιτυγχάνει την αναχρηματοδότηση μέρους των μελλοντικών δανειακών του υποχρεώσεων με πολύ χαμηλά επιτόκια, εν όψει της δέσμευσης προς τους μετόχους και του επενδυτικού πλάνου του για οπτικές ίνες, δίκτυα νέας γενιάς κινητής και για τον ψηφιακό του μετασχηματισμό.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία του ΟΤΕ στις 31 Μαρτίου 2018, ο συνολικός δανεισμός του ανερχόταν σε 1.513,9 εκατ. ευρώ και ο καθαρός (μείον διαθέσιμα) σε 748 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των δανειακών του υποχρεώσεων λήγει τη διετία 2019 - 2020. Ομολογιακό δάνειο ύψους 347 εκατ. ευρώ λήγει το 2019, το οποίο και θα αναχρηματοδοτηθεί με το νέο, και το δεύτερο ύψους 696 εκατ. το 2020.

Από την αρχή του 2018 ο ΟΤΕ έχει μειώσει τον δανεισμό του κατά 0,5 δισ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου ΟΤΕ έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια κατά 83%, από 4,3 δισ. το 2010 σε 0,7 δισ. σήμερα.

Το νέο ομόλογο θα εκδοθεί από την OTE plc με την εγγύηση της ΟΤΕ Α.Ε., στο πλαίσιο του υφιστάμενου Προγράμματος Έκδοσης Μεσομακροπρόθεσμων Ομολόγων που διέπεται από το αγγλικό δίκαιο. Το ομόλογο θα διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Η εκκαθάριση θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιουλίου 2018.

Την έκδοση του ομολόγου ανέλαβαν από κοινού ως Joint Bookrunners / Lead Managers οι τράπεζες Deutsche Bank και Morgan Stanley και ως Co-Managers οι τράπεζες Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Eurobank Ergasias και Τράπεζα Πειραιώς.

Ο Chief Officer Χρηματοοικονομικών Θεμάτων Ομίλου ΟΤΕ, Μπάμπης Μαζαράκης, δήλωσε σχετικά: «Η επιτυχής αυτή έκδοση είναι ψήφος εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του ΟΤΕ. Η ζήτηση που εκδηλώθηκε για το νέο ομόλογο και το επιτόκιο, το χαμηλότερο που έχει εκδώσει ο ΟΤΕ την τελευταία δεκαετία, αποτελούν αναγνώριση και στήριξη της στρατηγικής μας. Η βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από κάθε μας δράση. Αυτό το επιτυγχάνουμε έχοντας στέρεες οικονομικές βάσεις, αναπτύσσοντας τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές της χώρας και σχεδιάζοντας προηγμένες υπηρεσίες για τους πελάτες μας. Με όχημα την τεχνολογία και την καινοτομία, φτιάχνουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους».  

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα