Ομόλογα: Σε χαμηλά τεσσάρων εβδομάδων οδηγεί τις αποδόσεις η συμφωνία

Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018 10:09
UPD:10:12
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros

Τα χαμόγελα επιστρέφουν- έστω και διστακτικά- στην αγορά κρατικού χρέους, μετά την απόφαση του Eurogroup για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Αν και τα μέτρα αυτά έρχονται με αστερίσκους, αυστηρές δεσμεύσεις και τις επιφυλάξεις του ΔΝΤ για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, αποδεικνύονται προς το παρόν αρκετά για να αποκλιμακώσουν τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων. 

Σήμερα η απόδοση του δεκεατούς ομολόγου υποχωρεί κατά 12 μονάδες βάσης στο 4,12%, τα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και έναν μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Το Reuters τη θέλει λίγο υψηλότερα, στο 4,2%, αλλά και πάλι σε χαμηλά τεσσάρων εβδομάδων. Η απόδοση του πενταετούς κρατικού ομολόγου υποχωρεί κατά 10 μονάδες βάσης στο 3,4%.

H πρώτη αντίδραση των επενδυτών φαίνεται να είναι ιδιαίτερα θετική. Ωστόσο χρειάζεται χρόνος για να επεξεργαστεί η αγορά τις λεπτομέρειες της συμφωνίας και να φανεί εάν τα οφέλη για τα ελληνικά ομόλογα θα έχουν συνέχεια και διάρκεια. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συμφωνία εξέφραζε την πεποίθησή του ότι τα μέτρα ελάφρυνσης διασφαλίζουν την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. 

Σε κάθε περίπτωση η συμφωνία οδηγεί σε ένα μαξιλάρι ασφαλείας ύψους περίπου  24,1 δισ. που μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου για 22 μήνες μετά το τέλος του προγράμματος, χωρίς να χρειαστεί δανεισμός από τις αγορές, εάν οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα