4η αξιολόγηση: Σύγκλιση στο δημοσιονομικό «βλέπει» η κυβέρνηση

Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018 15:06
UPD:15:09
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με την ελληνική πλευρά να αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη κατά το τρέχον έτος στο 2-2,1% (από 2,5% που προέβλεπε ο φετινός προϋπολογισμός) αλλά και αρμόδια κυβερνητική πηγή να διαβεβαιώνει ότι «δεν υπάρχει πλέον περίπτωση να υπάρξει πρόωρη μείωση του αφορολογήτου) ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το δημοσιονομικό.

Κατά τον πρωϊνό γύρο διαβουλεύσεων υπήρξε σημαντική σύγκλιση καθώς εκτός από τη μείωση του πήχη της ανάπτυξης από την ελληνική πλευρά ώστε η νέα πρόβλεψη να «εναρμονιστεί» με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώθηκε αναθεώρηση προς τα πάνω και στην εκτίμηση του ΔΝΤ για την πορεία του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος.

Μέχρι τώρα, το ΔΝΤ εκτιμούσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί το 2018 στο 2,9% και πλέον αναθεωρεί τον στόχο στον 3,5%. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι «θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα» δηλαδή θα προχωρήσει η μείωση των συντάξεων από την 1/1/2019 ενώ η μείωση του αφορολογήτου θα ισχύσει, όπως προβλέπει ο νόμος, από την 1/1/2020.

Ανοικτό παραμένει το ποιο ακριβώς θα είναι το ποσοστό του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος –όπως και το αντίστοιχο του 2019- καθώς από το τελικό ποσοστό θα εξαρτηθεί και το αν θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για την διανομή έκτακτου μερίσματος και κατά τη φετινή χρονιά.

Κυβερνητικός αξιωματούχος πάντως, μετά την ολοκλήρωση των σημερινών συζητήσεων για το δημοσιονομικό, εξηγούσε ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα το 2019 θα είναι ουδέτερο καθώς εκτός από τη μείωση των συντάξεων θα υπάρξει και η ενεργοποίηση των αντίμετρων.

Ο ίδιος αξιωματούχος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μέχρι το Σάββατο οι δύο πλευρές θα έχουν καταλήξει σε τεχνική συμφωνία: «μην έχετε καμία αμφιβολία για αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα