Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ: Μέτρα για το χρέος την άλλη εβδομάδα, για να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα

Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018 13:31
UPD:13:50
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στην κατεύθυνση των άμεσων και δη ποσοτικοποιημένων αποφάσεων για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους πιέζει το ΔΝΤ.   Αν την άλλη Πέμπτη, που συνεδριάζει το Eurogroup, ή λίγες μέρες αργότερα, δοθούν από τους Ευρωπαίους εταίρους κάποια μέτρα, με τα οποία θα συμφωνήσει το ΔΝΤ,  ο οργανισμός θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση του προγράμματος. Αυτό επεσήμανε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Ψαλιδόπουλος είπε ότι στην περίπτωση που ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα, τότε αυτό θα λήξει στις 30 Αυγούστου, δηλαδή 10 ημέρες μετά τη λήξη του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Στην περίπτωση, που δεν δοθούν από τους Ευρωπαίους εταίρους τα μέτρα που ζητά για το χρέος, το ΔΝΤ δεν θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του, σημείωσε.

Ο κ. Ψαλιδόπουλος εξήγησε ότι τα μέτρα θα πρέπει να είναι ποσοτικοποιημένα, δηλαδή να υπάρχουν κάποια νούμερα που θα μπορούν να μπουν στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους του Ταμείου. Όπως είπε, το Ταμείο θεωρεί ήδη βιώσιμο το ελληνικό χρέος έως το 2030, αλλά ζητά μέτρα για να γίνει αυτό βιώσιμο και μετά το έτος αυτό.

Η επισήμανση αυτή έρχεται λίγο μετά τις δηλώσεις Ντομπρόβσκις ότι επιδιώκεται συμφωνία για έξοδο από το πρόγραμμα τον Ιούνιο, ενώ υπάρχει δέσμευση οι αποφάσεις για το χρέος να έρθουν πριν από τη λήξη του προγράμματος. Είχε προηγηθεί πριν από λίγες ημέρες προειδοποίηση του Πολ Τόμσεν ότι εάν θέλουν οι Ευρωπαίοι τη συμμετοχή του Ταμείου σε επίπεδο χρηματοδότησης, θα πρέπει να συμφωνήσουν για το χρέος στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα