Β. Ντομπρόβσκις: Συμφωνία για το χρέος πριν το τέλος του προγράμματος

Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018 11:48
UPD:12:47
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

  Η τελική συμφωνία για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο είναι εφικτό να ολοκληρωθεί στο  Eurogroup του Ιουνίου, όπως επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Επανέλαβε τη δέσμευση της Κομισιόν για συμφωνία για το χρέος πριν από το τέλος του προγράμματος.  Αυτό, ωστόσο, δεν ικανοποιεί το ΔΝΤ. 

Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν ύστερα από ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του προγράμματος και το αν σε αυτό συμπεριλαμβάνεται το χρέος. 

«Είναι σαφής η δέσμευση όλων των πλευρών για την επιτυχή κατάληξη του προγράμματος. Υπάρχουν ακόμα ανοιχτά κάποια προαπαιτούμενα και άλλες συζητήσεις, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για το χρέος. Αυτή η εργασία συνεχίζεται. Αυτό που εννοούσα ήταν ότι θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες, δηλαδή τον Μάιο και τον Ιούνιο. Η Επιτροπή γι’ αυτό εργάζεται και είναι εφικτό στη βάση των αποφάσεων του Eurogroup», είπε ο κ. Ντομπρόβσκις, τονίζοντας ότι βρισκόμαστε σε μια «κρίσιμη» περίοδο για τις εν λόγω αποφάσεις και ότι η Ελλάδα από την πλευρά της έχει πετύχει και ξεπεράσει τους στόχους την περασμένη χρονιά, ενώ οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα για την τελευταία αξιολόγηση έχουν μόλις ξεκινήσει.

Όπως σημείωσε, για το χρέος θα ακολουθηθούν οι κατευθυντήριες γραμμές που έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν ονομαστικό κούρεμα, αλλά διευθέτηση στην εξυπηρέτησή του. «Η Επιτροπή είναι πλήρως δεσμευμένη να υπάρξει αυτή η συμφωνία πριν από το τέλος του προγράμματος», ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ σημείωσε ότι «εργαζόμαστε εποικοδομητικά», καθώς παρ’ όλο που δεν έχει μέχρι σήμερα παράσχει χρηματοδότηση στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος, συμμετέχει κανονικά στις αποστολές. «Συζητάμε τι είδους συνεργασία ή δέσμευση θα μπορέσουμε να πετυχούμε», κατέληξε ο Β. Ντομπρόβσκις.

Θα πρέπει όμως να θυμίσουμε ότι προ ημερών ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο θέλει συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup της 24ης Μαιου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα