ΙΟΒΕ: Βελτίωση των προσδοκιών και τόνωση της απασχόλησης στη βιομηχανία

Τρίτη, 08 Μαΐου 2018 10:33
UPD:10:39
EPA/CLEMENS BILAN

Βελτιωμένες ήταν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες στη βιομηχανία τον Απρίλιο. Πρόκειται για μία εξέλιξη, που αντανακλά την ευρύτερη ανάκαμψη του κλίματος στην ελληνική οικονομία, καθώς καταγράφεται άνοδος των επιμέρους δεικτών σχεδόν σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς , αλλά και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Συγκεκριμένα ο δείκτης προσδοκιών ανέρχεται στις 103,4 μονάδες τον Απρίλιο από 102,6 τον προηγούμενο μήνα. Παραμένει πάντως σε απόσταση από τα υψηλά επίπεδα του Φεβρουαρίου, όταν είχε σκαρφαλώσει εν μέσω έντονης αισιοδοξίας στις 108,7 μονάδες. 

Όπως επισημαίνει το IOBE η τάση που πλέον διαμορφώνεται κατά τους τελευταίους πολλούς μήνες είναι συνεπής με το ρυθμό ανάπτυξης που διαγράφεται στην οικονομία, η οποία ανακάμπτει σταδιακά ακολουθώντας και την ισχυρή ανάπτυξη στο διεθνές περιβάλλον.

«Καθώς πυκνώνει η συζήτηση για τις συνθήκες της οικονομίας στη μεταμνημονιακή εποχή, φαίνεται η διαφαινόμενη ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος να αμβλύνει την απαισιοδοξία. Είναι σίγουρα ένα γεγονός που διαφοροποιεί σημαντικά το πολιτικοοικονομικό περιβάλλον τους επόμενους μήνες μετά από 8 χρόνια προγραμμάτων στήριξης» αναφέρει το IOBE.

Οι προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, διατηρούνται ευοίωνες παρά τη μικρή αποκλιμάκωση. Συγκεκριμένα, το σχετικό ισοζύγιο διαμορφώνεται στις +22 (από +26) μονάδες, με το 32% των επιχειρήσεων να προβλέπει άνοδο της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και ένα 10% (από 5%) μείωσή της. 

Οι θετικές αυτές τάσεις οδηγούν σε αισιόδοξη εκτίμηση και για την πορεία της απασχόλησης του τομέα, αφού ο ήδη θετικός δείκτης των +4 μονάδων στις προβλέψεις για την απασχόληση κερδίζει 11 μονάδες, με το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει άνοδο απασχόλησης στο προσεχές τρίμηνο να κινείται στο 22% (από 8%), έναντι ενός 8% (από 5%) που αναμένει μείωσή της. Γενικά πάντως τους τελευταίους μήνες η απασχόληση στη Βιομηχανία παραμένει περίπου σταθερή, παρόλο που η παραγωγή εμφανίζεται ενισχυμένη.   

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα