Ανοίγει ο δρόμος για νέα έξοδο στις αγορές

Στα τέλη Μαΐου αναμένεται η επόμενη έκδοση ομολόγου
Τετάρτη, 02 Μαΐου 2018 09:26
UPD:09:27
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros

Από την έντυπη έκδοση

Της Αγγελικής Κοτσοβού
akots@naftemporiki.gr

Τον δρόμο για τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ανοίγει η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων που καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα, με επιταχυνόμενο ρυθμό από τη Δευτέρα, σε συνδυασμό και με τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης, τη διευθέτηση του χρέους και το πλαίσιο εξόδου από το μνημόνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επόμενη έκδοση ομολόγων από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) τοποθετείται στα τέλη Μαΐου, εφόσον στο Eurogroup της 24ης Μαΐου κλείσει η αξιολόγηση, που σημαίνει ότι νωρίτερα θα έχει υπάρξει τεχνική συμφωνία.

Θα ακολουθήσει μία ακόμη έκδοση τον Ιούλιο και μία τον Αύγουστο, κοντά στην ημερομηνία εξόδου από το μνημόνιο (21η Αυγούστου).

Οι προσπάθειες του ΟΔΔΗΧ επικεντρώνονται στην επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου, για πρώτη φορά, μετά τον Μάρτιο του 2010, που είχε εκδοθεί για τελευταία φορά. Επειδή ο συγκεκριμένος τίτλος αποτελεί τον δείκτη για τις ομολογιακές επιδόσεις κάθε χώρας, οι επιτελείς του ΟΔΔΗΧ θα αναζητήσουν το καλύτερο timing, ώστε να έχει επιτυχία. Υπενθυμίζεται ότι από τον Απρίλιο του 2014, που επιχειρήθηκαν οι επανεκδόσεις ομολόγων, τα ομόλογα που εκδόθηκαν ήταν 3ετή, 5ετή και 7ετή.

Αναλυτικότερα, σε νέα χαμηλά δυόμισι μηνών έχουν υποχωρήσει οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την ψήφο εμπιστοσύνης του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία να «απογειώνει» τις τιμές των ελληνικών τίτλων. Η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού προλειαίνει το έδαφος για νέα έξοδο της Αθήνας στις αγορές, ενδεχομένως και εντός του Μαΐου.

Οι δηλώσεις του κ. Γκουρία για τις «τεράστιες» μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας, προσπάθειες που θα πρέπει να δικαιωθούν με ελάφρυνση χρέους από τους πιστωτές, οδήγησαν την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στο 3,823%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Φεβρουαρίου. Η απόδοση του 10ετούς παραμένει στη διάρκεια του τελευταίου 10ημέρου σταθερά κάτω από το όριο του 4%.

Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 3%, έχοντας επιστρέψει σε επίπεδα πριν από την περίοδο του «μίνι-κραχ» που είχε πλήξει τις διεθνείς αγορές τον Φεβρουάριο. Σημαντική αποκλιμάκωση και στην απόδοση του 7ετούς, στο 3,51%, «φλερτάροντας» με τα επίπεδα του επιτοκίου κατά την έκδοσή του, στις αρχές Φεβρουαρίου, που ήταν στο 3,375%.

Αυξημένοι όγκοι στην ΗΔΑΤ

Ακόμη ένα ισχυρό δείγμα της επιστροφής των επενδυτών στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους αποτελεί και ο ιδιαίτερα αυξημένος όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ, ο οποίος στη συνεδρίαση της 30ής Απριλίου ανήλθε στα 40 εκατ. ευρώ, τα οποία στο σύνολό τους αφορούσαν εντολές αγοράς. Στη διάρκεια του Απριλίου, ο τζίρος στην ΗΔΑΤ ανήλθε στα 389 εκατ. ευρώ, ενώ τον Απρίλιο του 2017 ήταν μόλις πέντε εκατ. ευρώ.

Οι επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων τον Απρίλιο έρχονται ως συνέχεια της πορείας στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν τον Φεβρουάριο, εν μέσω των ευρύτερων κλυδωνισμών στις διεθνείς αγορές.

Το πρώτο τρίμηνο του έτους σηματοδοτήθηκε από ρεκόρ όγκου συναλλαγών στην ΗΔΑΤ και την ψήφο εμπιστοσύνης από τους οίκους αξιολόγησης Moody’s και Fitch. Την αρχή έκανε η Fitch, τον Φεβρουάριο, με αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα στην κατηγορία Β, ενώ ακολούθησε ο οίκος Moody’s, αναθεωρώντας προς τα πάνω την πιστοληπτική κατάταξη της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, στο Β3, επαναφέροντας για πρώτη φορά από το 2011 το αξιόχρεο της χώρας στην κατηγορία Β.

Η επιστροφή των επενδυτών είχε ως αποτέλεσμα την εντυπωσιακή αύξηση του όγκου συναλλαγών στην ΗΔΑΤ κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2018. Τον Ιανουάριο ο όγκος ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ, τον Φεβρουάριο άγγιξε τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ τον Μάρτιο εκτοξεύθηκε πάνω από τα 900 εκατ. ευρώ, έχοντας ξεπεράσει τον συνολικό όγκο συναλλαγών ολόκληρου του 2017 (559 εκατ. ευρώ).  

Τρία κλειδιά για πτώση αποδόσεων

Αναλυτές και παράγοντες της αγοράς εστιάζουν σε τρεις παράγοντες που θα συμβάλουν σε περαιτέρω υποχώρηση των αποδόσεων για τους ελληνικούς τίτλους: τις αποφάσεις των Ευρωπαίων πιστωτών στο Eurogroup του Ιουνίου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενδεχόμενη νέα αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης, αλλά και το καθεστώς εξόδου της χώρας από το μνημονιακό καθεστώς μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος, τον Αύγουστο.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα