Οριστική εξαίρεση από τους αμερικανικούς δασμούς ζητούν Κομισιόν - Γερμανία

Τρίτη, 01 Μαΐου 2018 10:42
UPD:11:11

Την ανάγκη οριστικής εξαίρεσης της Ε.Ε. από τους αμερικανικούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου επανέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ απλώς παρατείνουν «την αβεβαιότητα της αγοράς» με την απόφασή τους να ισχύσει ως την 1η Ιουνίου η προσωρινή εξαίρεση από τους δασμούς για την Ε.Ε., τον Καναδά και τον Μεξικό.

«Η αμερικανική απόφαση παρατείνει την αβεβαιότητα της αγοράς, η οποία ήδη επηρεάζει τις επιχειρηματικές αποφάσεις» ανέφερε η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της, επαναλαμβάνοντας ότι «η Ε.Ε. θα πρέπει να εξαιρεθεί πλήρως και οριστικά από τα μέτρα αυτά διότι δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με βάση την προστασία της εθνικής ασφάλειας».

«Η αυξημένη παραγωγή στους τομείς του χάλυβα και του αλουμινίου δεν προέρχεται από την Ε.Ε.», υπογράμμισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτιμώντας ότι «αντίθετα στη διάρκεια των τελευταίων μηνών η Ε.Ε. έχει συνεργαστεί σε όλα τα πιθανά επίπεδα με τις ΗΠΑ και άλλους εταίρους της προκειμένου να βρεθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα».

Η Κομισιόν εξέφρασε την προθυμία της «να συζητήσει τα τρέχοντα ζητήματα της πρόσβασης στην αγορά», διαμηνύοντας πάντως πως «ως εταίρος και μακροχρόνια φίλος των ΗΠΑ δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε υπό καθεστώς απειλής».

Αλλά και η Γερμανία ζήτησε σήμερα «οριστική εξαίρεση» από τους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο.

«Η γερμανική κυβέρνηση ενημερώθηκε» για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, όμως «εξακολουθεί να αναμένει την οριστική εξαίρεση» από τους δασμούς, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Το Βερολίνο εκτίμησε ότι είναι «ιδιαίτερα σημαντικό» η Ε.Ε. να συνεχίσει «τον διάλογο με τις ΗΠΑ» και διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα συζητήσει με τα κράτη μέλη για τη στάση που πρέπει να τηρήσει».

«Ούτε η Ε.Ε. ούτε οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον από μια κλιμάκωση» του εμπορικού πολέμου, προειδοποίησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

«Η κυβέρνηση (του Ντόναλντ Τραμπ) παρέτεινε για 30 ημέρες τις διαπραγματεύσεις με τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε όλες αυτές τις διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση παραμένει επικεντρωμένη στις ποσοστώσεις που θα περιορίσουν τις εισαγωγές (...) και θα προφυλάξουν την εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αμερικανική προεδρία.

Ο Τραμπ επέβαλε στις 8 Μαρτίου δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% σε αυτές του αλουμινίου, εξαιρώντας όμως τον Καναδά και το Μεξικό. Στα τέλη Μαρτίου εξαίρεσε προσωρινά και την Ε.Ε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα