Τα ομόλογα στο στόχαστρο

Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018 13:50
UPD:13:52
EPA/MATTEO BAZZI

Με το βλέμμα στραμμένο στις ΗΠΑ, αλλά και στη Φραγφκούρτη είναι οι επενδυτές στην αγορά κρατικού χρέους της Ευρωζώνης. Από τη μία επηρεάζονται από την άνοδο της απόδοσης του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου πάνω από το ψυχολογικό όριο του 3% και από την άλλη θέλουν να αποφύγουν τις μεγάλες κινήσεις ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα όσα θα επισημάνει ο Μάριο Ντράγκι θα διαδραματίσουν καθοριστική σημασία στην πορεία τους. 

Σήμερα η απόδοση του αμερικανικού κρατικού ομολόγου κινείται σταθερά πάνω από το 3%. Στις 13:45 ώρα Ελλάδος ενισχύεται στο 3,023%, όταν χθες έκλεισε κοντά στο 2,9%. Η εξέλιξη θέτει υπό πίεση και τα ευρωπαϊκά ομόλογα. H απόδοση του γερμανικού δεκαετούς παρουσιάζει άνοδο μίας μονάδας βάσης σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο στο 0,646% Τον τελευταίο μήνα έχει ενισχυθεί 12 μονάδες βάσης και συνολικά τον τελευταίο χρόνο καταγράφει άυξηση 27 μονάδων βάσης, σε μία ένδειξη ότι το πολυετές πάρτι στα ομόλογα έχει φτάσει μάλλον στο τέλος του. 

Η απόδοση του γαλλικού δεκαετούς ομολόγου παρουσιάζει άνοδο δύο μονάδων βάσης στο 0,86%, ενώ του ιταλικού και του ισπανικού ενισχύεται κατά μία μονάδα στο 1,77% και 1,29% αντίστοιχα. Σταθερή στο 3,98% η απόδοση για το ελληνικό ομόλογο δεκαετούς διάρκειας. 

Εκτός της ζώνης του ευρώ, υπό πίεση βρίσκονται και τα βρετανικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς ενισχύεται κατά δύο μονάδες βάσης, στο 1,56%. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα