Αποφασισμένη να ενισχύσει την οικονομική επιρροή στα Βαλκάνια η Ρωσία

Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018 10:12
UPD:10:17
EPA/YURI KOCHETKOV

Η κρατικά ελεγχόμενη ρωσική τράπεζα Sberbank και η ρωσική VTB ετοιμάζονται να μετατρέψουν απαιτήσεις χρέους ύψους 1,4 δισ. ευρώ  σε μετοχές στην Agrokor, η οποία πέρυσι οδηγήθηκε σε χρεοκοπία εν μέσω καταγγελιών για λογιστική απάτη. 

Δύο ρωσικές τράπεζες είναι κοντά σε συμφωνία για την εξαγορά σημαντικού μετοχικού μεριδίου σε έναν από τους μεγαλύτερους όμιλους λιανικής της Κροατίας. Πρόκειται για ακόμη μία ένδειξη της προσπάθειας της Μόσχας να ενισχύσει την οικονομική παρουσία και επιρροή της στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg η κρατικά ελεγχόμενη ρωσική τράπεζα Sberbank και η ρωσική VTB ετοιμάζονται να μετατρέψουν απαιτήσεις χρέους ύψους 1,4 δισ. ευρώ  σε μετοχές στην Agrokor, η οποία πέρυσι οδηγήθηκε σε χρεοκοπία εν μέσω καταγγελιών για λογιστική απάτη. Η συμφωνία κατέστη δυνατή μετά την απόφαση της Sberbank να αποσύρει σειρά αγωγών κατά της κορεατικής εταιρείας και από πιστωτής να μετατραπεί σε μέτοχος. 

Δεν έχει ακόμη καθοριστεί το ύψος του μετοχικού μεριδίου, αλλά πρόκειται για μία επένδυση, η οποία θα ενισχύσει αισθητά την ρωσική παρουσία στη χώρα. Αν και η Sberbank υπογράμμισε ότι η κίνηση έχει ως στόχο να προστατεύσει τα συμφέροντά της στην περιοχή, ο Ρώσος πρέσβης στο Ζάγκρεμπ δεν έχεασε την ευκαιρία να επισημάνει την πολιτική σπουδαιότητά της. «Αναρωτιέμαι γιατί οι Δυτικοί φίλοι σας, οι στρατηγικοί εταίροι σας, δεν ήρθαν να σας βοηθήσουν με την Agrokor» δήλωσε σε Κροάτες δημοσιογράφους. «Η Ρωσία για ακόμη μία φορά αποδείχθηκε αξιόπιστη φίλη της Κροατίας και ό,τι κάνουμε εδώ το κάνουμε με στόχο να προωθήσουμε τη σταθερότητα της χώρας σας» πρόσθεσε. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα