Λαγκάρντ: Δεν ζητήσαμε δραστικές περικοπές, αλλά μεταρρυθμίσεις

Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018 17:24
UPD:19:26
REUTERS/BEAWIHARTA

Οι Έλληνες πέρασαν από ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα προσαρμογής την τελευταία οχταετία και κατάφεραν να βελτιώσουν αισθητά τα δημοσιονομικά τους αποτελέσματα, τόνισε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ από την Ουάσιγκτον, προσθέτοντας ότι την πρόοδο επιβραβεύουν και οι αγορές με την αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Έσπευσε, ωστόσο, να επισημάνει ότι μένουν ακόμη να γίνουν και άλλα.

Το Ταμείο λέει όχι σε πρόσθετες περικοπές, όπως είπε, αλλά ζητά περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Τόνισε δε πως ορισμένα από τα «δραστικά μέτρα, που ελήφθησαν δεν ήταν κατόπιν συμβουλής του Ταμείου». 

«Τα καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα από αυτά που αναμένονταν οφείλονται σε ορισμένα ιδιαίτερα δραστικά μέτρα που αποφασίστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση, και όχι απαραίτητα από το ΔΝΤ, το οποίο δεν ήταν υπέρ τόσο σκληρών δημοσιονομικών μέτρων. Αυτό που θα πρέπει αντιθέτως να γίνει είναι να εφαρμοστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό δεν έχει γίνει ακόμη».

«Πιστεύουμε επίσης ότι οι περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη υλοποιηθεί, αλλά υπάρχουν ακόμη βήματα, που πρέπει να γίνουν, η δουλειά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη» είπε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας πάντως ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα.

Όσον αφορά στην προοπτική συμμετοχής του Ταμείου στο πρόγραμμα σημείωσε πως «βλέπει φως στο τέλος του τούνελ», αλλά εάν αυτή τελικά αποφασιστεί, θα είναι με τους όρους του ΔΝΤ. «Θέλουμε να στηρίξουμε την Ελλάδα, αλλά θα κινηθούμε μέσα στο πλαίσιο της εντολής μας» ξεκαθάρισε σε ένα σαφές μήνυμα προς τους Ευρωπαίους από τους οποίους ζητά ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt εάν τελικά το ΔΝΤ πει το «ναι», η συμμετοχή του θα ανέλθει στα 1,6 δισ. ευρώ.

naftemporiki.gr  

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα