Έως την 1η Μαΐου η απαλλαγή της Ε.Ε. από τους δασμούς

Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018 08:30
UPD:08:49
REUTERS/HEINZ-PETER BADER

 Για λίγο περισσότερο από ένα μήνα, έως την 1η Μαΐου, ισχύει τελικά το πάγωμα στην εφαρμογή των δασμών αλουμινίου και χάλυβα, που αποφάσισε ο Λευκός Οίκος για κύριους εμπορικούς εταίρους, μεταξύ των οποίων και η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

«Οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τις ακόλουθες χώρες αναστέλλονται έως την 1η Μαΐου 2018» αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, διευκρινίζοντας ότι η ανακοίνωση αφορά το σύνολο των κρατών μελών της Ε.Ε. και τις Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Μεξικό και Νότια Κορέα. «Καθεμιά από τις χώρες αυτές έχει σημαντική σχέση με τις ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση. 

EURONEWS

Η προσωρινή εξαίρεση, όπως διευκρινίζει η αμερικανική πλευρά, σημαίνει ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τις παραπάνω οικονομίες, με στόχο να βρεθεί κοινός τόπος. Η Ουάσινγκτον ζητά «ικανοποιητικά μέτρα, που θα αντιμετωπίσουν την απειλή για την εθνική ασφάλειά της». Η Ε.Ε. και οι άλλες χώρες θεωρούν εντελώς αβάσιμα τα επιχειρήματα περί απειλής. 

Τις επόμενες ημέρες η αμερικανική πλευρά ενδεχομένως να παρουσιάσει λίστα κριτηρίων, στη βάση των οποίων θα χορηγήσει οριστική απαλλαγή από τους δασμούς. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν περισσότερη σαφήνεια και προειδοποιούν πως εάν τελικά δεν βρεθεί οριστική λύση, η προοπτική των αντιποίνων παραμένει ανοιχτή. 

naftemporiki.gr Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα