Γ. Σταθάκης: Εμβληματικό έργο η ηλεκτρική διασύνδεση Κυκλάδων

Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018 16:32
UPD:17:29
SOOC/Nikos Libertas

Εμβληματικό έργο, στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα για τον μετασχηματισμό του ενεργειακού μείγματος, χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, την Ηλεκτρική Διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Όπως εξήγησε συμβάλλει στην ενίσχυση του ρόλου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

Στην ομιλία του, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει η Ελλάδα για την κλιματική αλλαγή με ορίζοντα το 2030, σημειώνοντας πως το έργο συμβάλλει τόσο στην εξοικονόμηση ενέργειας όσο και στην ενίσχυση του ρόλου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.  

Όπως είπε η εξοικονόμηση ενέργειας σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ναυτιλία, τα κτίρια κ.λ.π. είναι το πεδίο στο οποίο πρέπει να γίνει ο μεγάλος μετασχηματισμός τα επόμενα 10- 15 χρόνια. Σε ό, τι αφορά την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επισήμανε ότι θα γίνει με λελογισμένο τρόπο και στην κατεύθυνση αυτή δρομολογείται η θέσπιση του ειδικού χωροταξικού. 

«Ο μετασχηματισμός του ενεργειακού μας μείγματος βασίζεται στην ανάπτυξη των διασυνδέσεων και αποτελεί υποχρέωσή μας προς τις επόμενες γενεές» σημείωσε ο κ. Σταθάκης. Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε, πρωτοπόρο εργαλείο αποτελεί ο θεσμός των ενεργειακών κοινοτήτων με τους καταναλωτές να έχουν κεντρικό, ενεργό ρόλο.

Τα εγκαίνια του έργου πραγματοποίησε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σήμερα, στον Υποσταθμό του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) στη Σύρο, στην περιοχή Λαζαρέττα.

Μετά την ολοκλήρωση των εγκαινίων ο κ. Σταθάκης επισκέφθηκε, μαζί με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Μανώλη Παναγιωτάκη, τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Σύρου όπου και συνομίλησε με τους εργαζόμενους.

Μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μ. Μανουσάκης, τόνισε ότι η πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων είναι το πρώτο έργο που ολοκληρώνεται υπό τον έλεγχο του ΑΔΜΗΕ υπό το νέο ιδιοκτησιακό του καθεστώς, με το Δημόσιο ως βασικό μέτοχο και την State Grid of China ως στρατηγικό επενδυτή μειοψηφίας.  «Είναι ένα παράδειγμα πως γίνεται κι αλλιώς, πως δηλαδή μια επιχείρηση υπό δημόσιο έλεγχο μπορεί να επιταχύνει τα έργα, να λειτουργήσει αποδοτικά και να συμβάλει έτσι  στην ανάπτυξη της οικονομίας» κατέληξε.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα