Στα επιτόκια στρέφεται η συζήτηση στους κόλπους της ΕΚΤ

Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018 14:25
UPD:14:55
REUTERS/Ralph Orlowski

Στα επιτόκια φαίνεται να στρέφεται η συζήτηση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την ώρα που οι περισσότεροι αξιωματούχοι συμφωνούν πως ο υποτονικός πληθωρισμός καθιστά αναγκαία τη διατήρηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έως και τα τέλη του έτους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές της κεντρικής τράπεζας, τα περισσότερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου συμφωνούν με τις εκτιμήσεις της αγοράς για αύξηση των επιτοκίων από τα μέσα του 2019 και επικεντρώνουν πλέον τη συζήτησή τους στο πόσο απότομες θα πρέπει να είναι οι επιτοκιακές αυξήσεις από εκεί και πέρα. 

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ύψους 2,5 τρισ. ευρώ, δεν έχει βέβαια φύγει από την ατζέντα. Ωστόσο οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ πιστεύουν, όπως αναφέρουν οι πηγές στο πρακτορείο, ότι έφτασε η ώρα να συζητηθεί και το θέμα των επιτοκίων, με στόχο να δοθεί μία πιο σαφής εικόνα στις αγορές, ως προς το τι να περιμένουν. 

«Θα πρέπει να διαχειριστούμε με προσοχή τις προσδοκίες για τα επιτόκια, δεδομένων των κινδύνων για το εμπόριο και τη συναλλαγματική ισοτιμία» σχολίαζε μία εκ των πηγών, που μίλησαν στο Reuters. Άλλη πηγή τόνιζε ότι εξαιτίας των ανησυχιών για τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και της έντονης μεταβλητότητας στην αγορά συναλλάγματος, η οριστική απόφαση για την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης πέραν του Σεπτεμβρίου, αναμένεται να ληφθεί σχετικά αργά, δηλαδή τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. 

Οι αγορές χρήματος προβλέπουν ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων του ευρώ θα έρθει στο δεύτερο τρίμηνο του 2019 και θα είναι της τάξης των 10 μονάδων βάσης. Υπολογίζεται ότι το καταθετικό επιτόκιο, που είναι σήμερα στο -0,4%, θα φτάσει στο μηδέν σε δύο χρόνια. 

Η είδηση είχε ως αποτέλεσμα το ευρώ, που υποχωρούσε σημαντικά νωρίτερα έναντι του δολαρίου, να ανακάμψει, με την ισοτιμία στο 1,2320 δολάρια ανά ευρώ. 

ΠΗΓΗ: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα