Θ. Φέσσας: Να κλείσουμε την ψαλίδα με την Ευρώπη στην αποδοτικότητα των ΜμΕ

Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2018 17:35
UPD:17:37
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Την ανάγκη να ληφθούν μέτρα, που θα κλείσουν την ψαλίδα της χώρας με την Ε.Ε. στο μέτωπο της αποδοτικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επεσήμανε από το βήμα του συνεδρίου της ΓΣΕΒΕΕ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας. 

«Η Ελλάδα καλείται να καλύψει τη μέγιστη απόκλιση από την Ε.Ε. και να δείξει ότι νοιάζεται έμπρακτα για το παρόν και κυρίως για το μέλλον των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων της» τόνισε, προσθέτοντας ότι η υλοποίηση του Συμφώνου για τις ΜμΕ, που προτείνει ο ΣΕΒ, προβλέπει αύξηση των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων κατά 8.000 έως το 2025, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,7 δισ. ευρώ και να ενισχύσει την απασχόληση με 100.000 πρόσθετες θέσεις εργασίας.

Όπως είπε τέτοιου είδους κινήσεις προϋποθέτουν πάντα ευρεία συναίνεση, ανεξαρτήτως των κύκλων διακυβέρνησης και των πολιτικών εξελίξεων.  

O κ. Φέσσας υπενθύμισε ότι τα μέλη του ΣΕΒ είναι κατά 70% δυναμικές ΜμΕ, σημειώνοντας ότι ένας ενάρετος κύκλος ανάπτυξης περιλαμβάνει και τη λογική της επιχειρηματικής μεγέθυνσης, όπου οι μικρές επιχειρήσεις επιδιώκουν να γίνουν μεσαίες και οι μεσαίες μεγάλες. Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε μεν τον κρίσιμο ρόλο, που διαδραματίζουν οι δημόσιες πολιτικές, αλλά ξεκαθάρισε ότι η προσπάθεια, η επινοητικότητα και η σκληρή δουλειά του επιχειρηματία δεν θα πάψουν να κάνουν τη διαφορά/

Στη συνέχεια επιχείρησε μία σύγκριση με τις ΜμΕ της Ευρώπης, που ανακάμπτουν  στα προ κρίσης επίπεδα, την ώρα που στην Ελλάδα οι ΜμΕ να συνεχίζουν να υστερούν σημαντικά σε επιδόσεις, εξωστρέφεια και καινοτομία, επιτυγχάνοντας μόνο το 50% της παραγωγικότητας του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Σκιαγράφησε επίσης τη Διεθνή εργαλειοθήκη Καλών Πρακτικών για τη μεγέθυνση των ΜμΕ που εισηγείται ο ΣΕΒ στο πλαίσιο της κοινής μελέτης που εκπόνησε με την ΕΥ. Ιδιαίτερα στάθηκε στο ζήτημα της άρσης των αντικινήτρων, με μείωση των διοικητικών εμποδίων κατά 50%, δεδομένου ότι σήμερα στην Ελλάδα οι ΜμΕ αντιμετωπίζουν 6πλάσια αντικίνητρα από τους ανταγωνιστές τους.  Στο σημείο αυτό, ο  κ. Φέσσας πρότεινε, μεταξύ των άλλων:

  • την υιοθέτηση του κανόνα 1 in 2 out, όπου πριν από κάθε νέα ρύθμιση που δημιουργεί εμπόδιο με ετήσιο διοικητικό κόστος στις επιχειρήσεις πρέπει να αφαιρείται ένα άλλο εμπόδιο διπλάσιου κόστους, (όπως συμβαίνει π.χ. στη Μεγ. Βρετανία, όπου την περίοδο 2011-2015 αφαιρέθηκαν επιπλέον εμπόδια κόστους £2,2δισ.).
  • την υιοθέτηση ενός Moratorium κόστους, ώστε καμία ρύθμιση να μην επιδρά αρνητικά ως προς το διοικητικό κόστος στις κατηγορίες επιχειρήσεων που είναι κρίσιμες για την ανάπτυξη.
  • την ανάγκη για υπηρεσίες μιας στάσης για τη μεγέθυνση και ανέφερε το παράδειγμα της Φιλανδίας, όπου 30.000 ΜμΕ υψηλής αναπτυξιακής δυναμικής εξυπηρετούνται από ειδική υπηρεσία για όλα τα θέματα χρηματοδότησης, αδειοδότησης κ.λπ. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα