Μηδενικοί δασμοί, αλλά όχι ειδική μεταχείριση για το Σίτι στο σχέδιο της Ε.Ε. για το Brexit

Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2018 13:49
UPD:14:00
REUTERS/INTS KALNINS

Σύμφωνα με τα βασικά σημεία του σχεδίου Τουσκ, η Ε.Ε. επιθυμεί μηδενικούς δασμούς στο εμπόριο αγαθών και δεν μπορεί να αποδεχθεί την επιλεκτική συμμετοχή στην ενιαία αγορά, όπως θέλει η Βρετεανία. Ξεκαθαρίζει ότι οι υπηρεσίες θα ενταχθούν υπό περιορισμούς, αλλά και προσθέτει ότι είναι έτοιμη να αλλάξει την στάση της, εάν η Βρετανία «ξεθωριάσει» τις δικές της κόκκινες γραμμές. 

Το σχέδιο για τη μελλοντική εμπορική σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βρετανία περιλαμβάνει ένα σαφές μήνυμα: οι Βρυξέλλες θέλουν στενή σχέση, αλλά το Λονδίνο δεν μπορεί να έχει και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. Αυτό σημαίνει ότι εάν οι Βρετανοί επιμείνουν στην έξοδό τους από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, αυτό θα ισχύσει για όλους τους κλαδόυς, συμπεριλαμβανομένου του χρηματοπιστωτικού. Δεν μπορεί το Σίτι να είναι με το ένα πόδι (αυτό που του δίνει προνόμια) μέσα και με το άλλο (που αφορά την εποπτεία) έξω. 

Σύμφωνα με τα βασικά σημεία του σχεδίου Τουσκ, που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, η Ε.Ε. επιθυμεί μηδενικούς δασμούς στο εμπόριο αγαθών και δεν μπορεί να αποδεχθεί την επιλεκτική συμμετοχή στην ενιαία αγορά, όπως θέλει η Βρετεανία.

Ξεκαθαρίζει ότι μπορεί θα υπάρξει κάποια περιορισμένη, αλλά υπό όρους, πρόσβαση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και προσθέτει ότι είναι έτοιμη να αλλάξει την στάση της, εάν η Βρετανία «ξεθωριάσει» τις δικές της κόκκινες γραμμές. 

Παράλληλα η κοινότητα των 27 κρατών -μελών θέλει να διατηρήσει την αμοιβαία πρόσβαση σε ύδατα και πόρους, αλλά και να προωθήσει κοινή αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων. 

Επιθυμεί δε ισχυρή συνεργασία στο μέτωπο της άμυνας και της ασφάλειας- κάτι που φαίνεται να βρίσκει απολύτως σύμφωνη και την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters. 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα