Σε ναδίρ πέντε εβδομάδων το ευρώ

Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2018 08:34
UPD:08:39
REUTERS/DADO RUVIC

Οι προβλέψεις για τουλάχιστον τρεις αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο έτος στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, που αποκαλύπτουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν χρειάζεται να βιαστεί, οδηγούν σήμερα το ευρώ στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε εβδομάδων έναντι του δολαρίου.

Η εξέλιξη είναι καλοδεχούμενη από επιχειρήσεις και αρμοδίους πολιτικής στην Ευρωζώνη, αφού το ισχυρό ενιαίο νόμισμα ήταν ένας παράγοντας ανησυχίας για τις εξαγωγές. 

Το ευρώ υποχωρεί αυτή την ώρα στο 1,21835 δολάρια, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 18 Ιανουαρίου. Καταγράφει επίσης απώλειες έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, με την ισοτιμία στα 129,86 γιεν ανά ευρώ, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Απέχει δε 5,6% από τα υψηλά 2,5 ετών, στα οποία είχε σκαρφαλώσει μόλις πριν από έναν μήνα. 

Τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη των 19 οικονομιών του ευρώ επιβραδύνθηκε το Φεβρουάριο στο 1,2%- το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 14 μηνών. Απέχει έτσι αρκετά από τον επίσημο στόχο της ΕΚΤ για «κοντά στο 2%». 

Σε τροχιά πτώσης βρίσκεται εν τω μεταξύ και η στερλίνα, εν μέσω ανησυχιών για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Υποχωρεί στα 1,3743 δολάρια, τα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιανουαρίου. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα