Άνοδος με "οδηγό" τα στοιχεία για την ανάπτυξη

Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018 14:04
UPD:14:43
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Με την Eurostat να επιβεβαιώνει ότι η Ευρωζώνη παρουσιάζει τις πιο δυναμικές επιδόσεις της τελευταίες δεκαετίας και εν μέσω ενθαρρυντικών μηνυμάτων από το μέτωπο της εταιρικής κερδοφορίας, επικρατούν σήμερα τάσεις ανάκαμψης σε όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου.

To ελληνικό χρηματιστήριο ακολουθεί τη θετική τάση, με τους επενδυτές να εμφανίζονται πάντως συγκρατημένοι. Στις 14:00 ο Γ.Δ. παρουσιάζει άνοδο 0,28% στις 824,13 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να κινείται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, κοντά στα 13 εκατ. ευρώ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 εμφανίζει την ίδια ώρα κέρδη της τάξης του 0,8%.

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρίσκεται ο κλάδος των τραπεζών, με την Credit Suisse σε ρόλο πρωταγωνιστή. Η ελβετική τράπεζα εμφάνισε για τρίτο διαδοχικό έτος ζημίες, οι οποίες όμως ήταν σαφώς μικρότερες των προβλέψεων και αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στην φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ. Είδε έτσι τη μετοχή της να ενισχύεται ενδοσυνεδριακά έως και 3%. Η γαλλική επενδυτική τράπεζα Natixis ακολουθεί με άνοδο μεγαλύτερη του 2%. Πτώση από την άλλη για την Credit Agricole της οποίας τα αποτελέσματα απογοήτευσαν. 

Η εικόνα είναι παρόμοια ανά την ήπειρο. Οι δείκτες FTSE 100 στο Λονδίνο, CAC 40 ΣΤΟ Παρίσι, Dax στη Φραγκφούρτη και IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύονται μεταξύ 0,7% και 0,8%.  

Τα futures στη Wall Street προμηνύουν άνοδο και των αμερικανικών μετοχών. Η έναρξη της συνεδρίασης δεν αποκλείεται να βρει τον Dow Jones να κάνει άλμα άνω των 100 μονάδων. Η εξέλιξη της πορείας των δεικτών μέσα στην ημέρα, ωστόσο, θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία, που θα δοθούν στη δημοσιότητα για τον πληθωρισμό.

Οικονομολόγοι, που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, υπολογίζουν ότι τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ήταν 1,9%, έχοντας ελαφρώς επιβραδυνθεί σε σχέση με το Δεκέμβριο (2,1%).

naftemporiki.gr 

Σχολιασμένα