Ν. Κορέα: Νέα φυλάκιση επιχειρηματία για το πολύκροτο σκάνδαλο διαφθοράς

Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018 06:39
UPD:08:28
EPA/YONHAP

Καταναλωτές ψωνίζουν σε κατάστημα duty free της Lotte στη Σεούλ. 

 

Στη φυλακή οδηγείται ο επικεφαλής της Lotte Group, του μεγαλύτερου ομίλου λιανικής και συνολικά πέμπτης μεγαλύτερης επιχείρησης στη Νότιο Κορέα, στο πλαίσιο του πολύκροτου σκανδάλου διαφθοράς, που ταλανίζει τη χώρα από τα τέλη του 2016. 

Δικαστήριο της Σεούλ έκρινε τον πρόεδρο της Lotte, Σιν Ντονγκ- μπιν ένοχο για δωροδοκία, στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης, που οδήγησε στην καθαίρεση της πρώην προέδρου, Παρκ Γκουν-χιε, αλλά και στην προσωρινή φυλάκιση του de facto επικεφαλής της Samsung.

Ο Σιν καταδικάστηκε σε φυλάκιση 30 μηνών, σε μία απόφαση, η οποία προκάλεσε σοκ στην αγορά. Η εξέλιξη αφήνει "ακέφαλη" την εταιρεία σε μία περίοδο κατά την οποία οι γεωπολιτικές εξελίξεις περιπλέκουν τα σχέδιά της για πώληση καταστημάτων στην Κίνα, αλλά και την ώρα που επεδίωκε την εισαγωγή ξενοδοχειακών δραστηριοτήτων της στο χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου ο Σιν δωροδόκησε με 7 δισ. γουόν έμπιστο συνεργάτη της προέδρου Παρκ, με αντάλλαγμα τη χορήγηση άδειας για λειτουργία καταστημάτων duty free. Οι εισαγγελικές αρχές είχαν προτείνει κάθειρξη τεσσάρων ετών.

Είναι ο δεύτερος μεγαλοεπιχειρηματίας χώρας, που οδηγείται στη φυλακή για την υπόθεση, ύστερα από τον μοναδικό κληρονόμο της Samsung, Τζέι Λι, ο οποίος αφέθη απροσδόκητα ελεύθερος την περασμένη εβδομάδα, κατόπιν εφέσεως, που ανέκοψε προηγούμενη καταδίκη του στα δυόμιση χρόνια με αναστολή, για δωροδοκία και διαφθορά.

Στο στόχαστρο και πρώην αντιπρόεδρος της Samsung

To πρακτορείο ειδήσεων Xinhua μετέδωσε, εν τω μεταξύ, ότι οι εισαγγελικές αρχές της Σεούλ κλήτευσαν τον πρώην αντιπρόεδρο του ομίλου Samsung Electronics, Λι Χακ-σου, για ενδεχόμενη εμπλοκλή του σε υποθέσεις διαφθοράς που συνδέονται με τον πρώην πρόεδρο της χώρας Λι Μιούνγκ-μπακ (2008-2013). Το κινεζικό πρακτορείο επικαλείται το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. 

ΠΗΓΕΣ: Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα