Σε τροχιά ανόδου το 2018 το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών

ΠΟΕ: Αισιοδοξία για τις προοπτικές μετά τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018 16:09
REUTERS/KIM KYUNG-HOON

Το πιο δυναμικό στοιχείο του δείκτη είναι η υψηλή εμπορευματική δραστηριότητα στους λιμένες, με τον επιμέρους σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 104,3 μονάδες.

Από την έντυπη έκδοση 

Της Έφης Τριήρη
etriiri@naftemporiki.gr

Ευοίωνες χαρακτηρίζονται οι προοπτικές για το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών, καθώς αναμένεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται με ρυθμούς υψηλότερους από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, σύμφωνα με τον τριμηνιαίο δείκτη προβλέψεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). 

Η ανάκαμψη που παρουσίασε το παγκόσμιο εμπόριο το 2017 φαίνεται να συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και στο πρώτο τρίμηνο του 2018, με βάση ορισμένα στοιχεία, όπως οι υψηλές εξαγωγικές παραγγελίες, η δυναμική εμπορευματική κίνηση στις αεροπορικές μεταφορές, οι ναυτιλιακές εμπορικές δραστηριότητες και άλλοι δείκτες. Το πιο δυναμικό στοιχείο του δείκτη είναι η υψηλή εμπορευματική δραστηριότητα στους λιμένες, με τον επιμέρους σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 104,3 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που ο ΠΟΕ άρχισε να δημοσιεύει τα εν λόγω στοιχεία. Ο γενικός δείκτης του ΠΟΕ που προβλέπει την πορεία του εμπορίου διαμορφώνεται τώρα στο 102,3 συγκριτικά με το 102,2 στα τέλη Νοεμβρίου 2017. 

Ο ΠΟΕ έχει προβλέψει ότι φέτος το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών θα αυξηθεί με ρυθμό που θα κυμανθεί από 1,4% έως 4,4%, με πιο πιθανό μέσο όρο το 3,2%, συγκριτικά με το 3,6% που προβλέπεται για το 2017, με βάση τις αναθεωρημένες ανοδικά προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία. 

Αντίστοιχα το ΔΝΤ έχει προβλέψει ότι ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκε πιθανότατα με ρυθμό 4,2% φέτος έναντι 2,4% το 2016, γεγονός που σημαίνει ότι, εάν πράγματι επαληθευτούν οι εκτιμήσεις του Ταμείου, το 2017 θα σηματοδοτήσει το πρώτο έτος από το 2014 που το εμπόριο θα ξεπεράσει τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Βεβαίως, οι αδιαφιλονίκητοι νικητές είναι τα μεγάλα μεταποιητικά κέντρα, όπως η Γερμανία και η Κίνα, καθώς και οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών όπως η Ν. Κορέα. 

Οι ευοίωνες προοπτικές για το παγκόσμιο εμπόριο δεν σημαίνουν ωστόσο ότι η απειλή του προστατευτισμού έχει εξαλειφθεί. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προβάλλει σε κάθε ευκαιρία το δόγμα «Πρώτα η Αμερική» και διαπραγματεύεται συμφωνίες πιο ευνοϊκές για την χώρα του. Ήδη ο κ. Τραμπ αποφάσισε την επιβολή υψηλών δασμών σε εισαγόμενα πλυντήρια και εισαγόμενα φωτοβολταϊκά πάνελ από Ν. Κορέα και Κίνα στα τέλη Ιανουαρίου, μια απόφαση που ευνοεί κυρίως την αμερικανική Whirlpool Corp και θεωρείται πλήγμα για τον κλάδο της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στον εμπορικό πόλεμο στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς οι Βρυξέλλες έστειλαν πριν από λίγες ημέρες τελεσίγραφο στον Αμερικανό πρόεδρο, προειδοποιώντας για αντίποινα εάν η Ουάσιγκτον επιβάλει περιορισμούς στις ευρωπαϊκές εξαγωγές. Η προειδοποίηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται μετά την απόφαση του προέδρου Τραμπ να ενεργοποιήσει κανονισμούς για την επιβολή δασμών σε ηλιακά πάνελ και πλυντήρια που εισάγονται στις ΗΠΑ και εν μέσω των εντεινόμενων απειλών από την Ουάσιγκτον ότι θα περιορίσει τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας.

Ωστόσο, ο οικονομολόγος του ΠΟΕ Κόλμαν Νι θεωρεί ότι οι εμπορικές διαμάχες και οι προστριβές στο παγκόσμιο εμπόριο δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα τη γενικότερη εικόνα του παγκόσμιου εμπορίου, καθώς τείνουν να επηρεάζουν συγκεκριμένο κλάδο σε συγκεκριμένη χώρα και στην περίπτωση που υπάρξουν περιορισμοί σε μία συγκεκριμένη κατηγορία αγαθών, οι εισαγωγές είθισται να στρέφονται σε εναλλακτικές πηγές για τα ίδια προϊόντα. 

Σχολιασμένα