Ξεκίνησε η διαδικασία για νέες αντικειμενικές

Ακίνητα: Εκτός απροόπτου στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να αρχίσει η εκτίμηση σε όλες τις περιοχές της χώρας
Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2018 09:23
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Κούρου
gkouros@naftemporiki.gr

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον καθορισμό των νέων αντικειμενικών αξιών, βάσει των οποίων θα προσδιοριστεί και ο φετινός ΕΝΦΙΑ, καθώς και άλλοι 17 φόροι και τέλη που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα. Εκτός απροόπτου στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει η εκτίμηση των τιμών των ακινήτων σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «θρίλερ» της αναζήτησης εκτιμητών, έπειτα από δύο διαδοχικές προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, τελείωσε με επιτυχία, αφού για το 65% των 10.000 περιοχών έχουν επιλεγεί τρεις εκτιμητές και για το υπόλοιπο δύο.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών, έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση για τον διορισμό των εκτιμητών, που θα έχουν μετά περιθώριο 20 ημερών για να παρουσιάσουν, τέλος Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου, στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου τις εισηγήσεις τους.

Επισημαίνεται ότι σε πρώτη φάση δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στους συντελεστές εμπορικότητας όπως αυτοί είχαν καθοριστεί με την απόφαση του Ιανουαρίου του 2016, ούτε στους συντελεστές οικοπέδων, ενώ δεν θα υπάρξει καμία νέα ένταξη στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού ούτε θα γίνουν αλλαγές στους συντελεστές φορολογίας και στα αφορολόγητα όρια κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, μεταβιβάσεων ακινήτων.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι για τον ορισμό της νέας τιμής θα πρέπει να αξιοποιήσουν όλα τα πιθανά στοιχεία που υπάρχουν, όπως τα τιμήματα που αναγράφονται στα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων, τις ζητούμενες τιμές για την πώληση ακινήτων, τα μισθώματα των επαγγελματικών μισθώσεων και των μισθώσεων κατοικίας, τις τιμές ακινήτων που επεξεργάζεται η Τράπεζα της Ελλάδος και οι εμπορικές τράπεζες. Στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να επεξεργαστεί τις προτεινόμενες τιμές ζώνης, ώστε να υπολογίσει τη μέση προτεινόμενη τιμή, τη διαφορά της από την υφιστάμενη τιμή ζώνης, καθώς και τη διαφορά από την ανώτερη και κατώτερη προτεινόμενη τιμή. 

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια «εμπλοκή», τότε οι νέες τιμές ζώνης θα είναι έτοιμες περί τα τέλη Μαρτίου, ενώ αυτές θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2018 προκειμένου βάσει αυτών να υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ 2018. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανατροπές στο ισχύον καθεστώς του ΕΝΦΙΑ, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», δεν αναμένονται δεδομένων των στενών χρονικών περιθωρίων, ενώ οι όποιες παρεμβάσεις κριθεί πως ενδεχομένως απαιτούνται θα αφορούν  προσαρμογές συντελεστών του φόρου, με δεδομένο ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο ο εισπρακτικός στόχος παραμένει και φέτος σταθερός στα 2,65 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά, πάντως, τις νέες τιμές ζώνης, όπως έχουν ήδη επισημάνει παράγοντες της κτηματαγοράς, αυξήσεις αναμένονται σε περιοχές όπου σήμερα οι τιμές ανέρχονται έως 800 ευρώ, ενώ μειώσεις κατά μέσο όρο 15% θα έχουμε στις λεγόμενες «ακριβές» περιοχές.  

Συμβολαιογράφοι για πλειστηριασμούς
Mεγάλες οφειλές αφορούν όλοι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που είχαν προγραμματιστεί να διενεργηθούν χθες, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση των συμβολαιογράφων, «προς ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών και προς αποφυγή λανθασμένων και επικίνδυνων για την κοινωνική συνοχή και ειρήνη εντυπώσεων, που επιδιώκουν ορισμένοι συμπολίτες μας». Παράλληλα, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών - Πειραιώς - Αιγαίου και Δωδεκανήσου αναφέρει ότι όλοι οι εν λόγω πλειστηριασμοί αφορούν οφειλέτες που διαθέτουν περισσότερα από ένα ακίνητα. Στη σχετική, διευκρινιστική ανακοίνωση αναφέρονται και τα εξής: «Η εφαρμογή του νόμου σε μία συνταγματικά κατοχυρωμένη δημοκρατία είναι υπεράνω κάθε διάκρισης και κοινωνικής σχέσης των εμπλεκομένων σε οποιαδήποτε νόμιμη διαδικασία όπως και κάθε λογής προσωπικής ή μικροκομματικής λογικής. Η προστασία των πολιτών γίνεται επικίνδυνη όταν κάποιοι επιδιώκουν να διαδραματίσουν ρόλο διασώστη της κοινωνικής δικαιοσύνης με γνώμονα ίδια συμφέροντα και προσωπικά κριτήρια».   [SID:11667030]
 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα