Οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν το εργασιακό κλίμα στις τράπεζες

«Αγκάθι» οι μειώσεις σε προσωπικό και δίκτυο καταστημάτων
Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2018 14:33

Οι νέες προκλήσεις φέρνουν κοντά τις διοικήσεις των τραπεζών και τους τραπεζοϋπαλλήλους για την εξεύρεση λύσεων που θα οδηγήσουν ομαλά στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται. Τον κοινό προβληματισμό και την επιθυμία συνεργασίας των δύο πλευρών σηματοδότησε η παρουσία των τραπεζικών διοικήσεων στην εκδήλωση της ΟΤΟΕ για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας την προηγούμενη Παρασκευή. 

Από την έντυπη έκδοση

Tης Νένας Μαλλιάρα
nmal@naftemporiki.gr

«Αγκάθι» για τις διοικήσεις των τραπεζών είναι η υλοποίηση της δέσμευσής τους έναντι του SSΜ και των μετόχων τους να μειώσουν περαιτέρω το δίκτυο των καταστημάτων και το προσωπικό. Την ίδια στιγμή, τόσο οι τράπεζες ως οργανισμοί, όσο και οι τραπεζοϋπάλληλοι πρέπει να αντιμετωπίσουν την επέλαση της τεχνολογίας, η οποία αναπόφευκτα θα αλλάξει σύντομα τις τράπεζες όπως τις ξέρουμε σήμερα.

Οι νέες προκλήσεις φέρνουν κοντά τις διοικήσεις των τραπεζών και τους τραπεζοϋπαλλήλους για την εξεύρεση λύσεων που θα οδηγήσουν ομαλά στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται. Τον κοινό προβληματισμό και την επιθυμία συνεργασίας των δύο πλευρών σηματοδότησε η παρουσία των τραπεζικών διοικήσεων στην εκδήλωση της ΟΤΟΕ για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας την προηγούμενη Παρασκευή. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, για πρώτη φορά η εκδήλωση της ΟΤΟΕ για το νέο έτος επεφύλασσε την παρουσία διοικήσεων των τραπεζών. Στην εκδήλωση συμμετείχαν και χαιρέτισαν ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών.   Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Σταύρος Κούκος, τόνισε ότι «έχει έρθει η ώρα οι τράπεζες και οι τραπεζοϋπάλληλοι να πρωταγωνιστήσουν στην προσπάθεια για ανάπτυξη που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος» και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών συμφώνησαν με αυτό, δίνοντας τις ευχές τους για τη νέα χρονιά. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν  οι κ.κ.: Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος Τράπεζας Πειραιώς, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, διευθύνων σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας και Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος Eurobank. 

Οι τράπεζες έχουν εγκαινιάσει ήδη τα νέα προγράμματα εθελουσίας εξόδου. Την περασμένη Παρασκευή έληξε η περίοδος αποδοχής του προγράμματος εθελουσίας εξόδου της Eurobank. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σχεδόν 400 άτομα αποδέχτηκαν το πρόγραμμα, το οποίο πρόσφερε ενισχυμένο «πακέτο» μέγιστης αποζημίωσης στις 180.000 ευρώ (από 170.000 ευρώ που είχαν τα μέχρι πρότινος προγράμματα εθελουσίας των τραπεζών). Το πλαφόν αυτό ακολούθησε και η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ανακοίνωσε την έναρξη προγράμματος οικειοθελούς αποχώρησης την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πρόγραμμα της Τράπεζας Πειραιώς θα ισχύσει μέχρι τις 20 του μηνός.

Σε ανάλογες κινήσεις για τη μείωση του προσωπικού τους αναμένεται να προχωρήσουν και οι τράπεζες Alpha και Εθνική. 
Όπως προκύπτει από τις συζητήσεις με στελέχη τραπεζών, οι συνδυασμένες πιέσεις για τη μείωση καταστημάτων και προσωπικού στις τράπεζες δρομολογούν 4.000 - 5.000 αποχωρήσεις τραπεζοϋπαλλήλων μέσα στην τριετία 2018 - 2020. Πρόκειται για αποχωρήσεις που κατανέμονται χονδρικά από 1.000 άτομα σε Εθνική, Alpha και Eurobank και 2.000 στην Τράπεζα Πειραιώς. Αποχωρήσεις που δεν θα γίνουν με εύκολο τρόπο, αφού στην πλειοψηφία τους θα υλοποιηθούν με απολύσεις και όχι συναινετικά, φέρνοντας και στην τραπεζική βιομηχανία το οξύ πρόβλημα της ανεργίας. 

Ήδη τα προγράμματα εθελουσίας δείχνουν ότι έχουν «φρακάρει», αφού πλέον απευθύνονται αναγκαστικά σε νέους εργαζόμενους, οι οποίοι δεν έχουν κίνητρο αποχώρησης, σε ένα περιβάλλον, μάλιστα, έντονης εργασιακής και ασφαλιστικής αβεβαιότητας. Παράλληλα, είναι αδύνατη η βελτίωση των κινήτρων αποχώρησης, αφού η μάξιμουμ αποζημίωση των 180.000 ευρώ αποτελεί «ταβάνι». 

Σε κάθε περίπτωση, το εργασιακό τοπίο που βρίσκεται υπό διαμόρφωση στον τραπεζικό κλάδο θα γίνει ιδιαίτερα δύσκολο. Αυτό το αποδέχεται και η ΟΤΟΕ, η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα παρουσιάσει στις 13 Φεβρουαρίου, ειδική μελέτη για τις επιπτώσεις της τεχνολογίας στις τράπεζες και τους τραπεζοϋπαλλήλους.

Σχολιασμένα