Παρέμβαση ΤΕΕ για ασφαλιστικό και περιουσία ΤΜΕΔΕ

Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2018 18:21
UPD:21:22
ΤΕΕ

Παρέμβαση για το ασφαλιστικό των μηχανικών αλλά και για τα θέματα εγγυοδοσίας και περιουσίας του ΤΜΕΔΕ (Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων) έκανε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ταμείο.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε ότι πάνω από το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών έχουν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές.

Επιπλέον, όπως σημείωσε ο κ. Στασινός, οι μηχανικοί καλούνται πέρα από τις τρέχουσες εισφορές να πληρώσουν αναδρομικές εισφορές για το 2011 και 2012, ενώ εκκρεμούν και άλλες επιβαρύνσεις που δεν έχει ακόμη προωθήσει η κυβέρνηση, όπως την επιβάρυνση για το επικουρικό και για το εφάπαξ.

«Αυτή η τραγική συνολική επιβάρυνση βγάζει εκτός επαγγέλματος τους μηχανικούς, καθώς η ασφαλιστική ενημερότητα είναι απαραίτητη για μια σειρά από εργασίες μηχανικού. Στην πραγματικότητα αυτό που κάνει η πολιτεία», σημείωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, «είναι ότι "κλείνει" ακόμη περισσότερο το επάγγελμα του μηχανικού, το οποίο είναι ήδη "κλειστό" αφού δεν υπάρχουν δουλειές».

Ο κ. Στασινός στάθηκε και στην επικείμενη μεταφορά όλων των ασφαλιστικών οφειλών στο ΚΕΑΟ και απευθυνόμενος στον παριστάμενο υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο, σημείωσε ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΦΚΑ διαβεβαίωσαν τέσσερα μέλη της Διοικούσας του ΤΕΕ ότι όλες οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές, από το πρώτο ευρώ, θα μεταφέρονται στο ΚΕΑΟ από τις 30/6/2018 για όλους τους πολίτες.

«Θα κινδυνεύουν όλοι, άρα και οι μηχανικοί, με κατασχέσεις από το πρώτο ευρώ;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΤΕΕ και σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει λύση, καθώς και ότι «οι προφορικές και πολιτικές δεσμεύσεις ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, δεν αρκούν: πρέπει αυτά να περιγράφονται ρητά σε νόμο».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε ότι οι παλαιότερες διοικήσεις του ΤΣΜΕΔΕ και του ΤΕΕ έκαναν πολλές λάθος επιλογές και χάθηκαν χρήματα ασφαλισμένων που μάζεψαν μέσα από χρόνια δουλειάς, ενώ δεσμεύτηκε προσωπικά ότι δεν θα συναινέσει σε άλλες επισφαλείς επενδύσεις γιατί «το κάθε ευρώ του ασφαλισμένου έχει αξία».

Αναφερόμενος στο έργο του νέου φορέα εγγυοδοσίας των μηχανικών, του ΤΜΕΔΕ, σημείωσε ότι στηρίζει τις μικρές και μεσαίες τεχνικές επιχειρήσεις της χώρας παρέχοντας εγγυήσεις. Είπε ότι ήταν κοινή προσπάθεια η δημιουργία του Ταμείου και ότι ο νέος φορέας έχει κάνει μεγάλα βήματα. Ανέδειξε όμως παράλληλα το μείζον ζήτημα για το ΤΜΕΔΕ, αυτό της απόδοσης της περιουσίας που του αναλογεί.

Με βάση τη μελέτη που έγινε προ της απορρόφησης του ΤΣΜΕΔΕ από τον ΕΦΚΑ, το ΤΜΕΔΕ, ανέφερε ο κ. Στασινός, δικαιούται την τριπλάσια περιουσία από αυτή που αρχικά του αποδόθηκε. Όλοι το αναγνωρίζουν αυτό, σημείωσε, αλλά διερωτήθηκε «γιατί δεν το κάνει η κυβέρνηση;». «Μήπως κάποιοι θέλουν πάλι να πάνε αλλού τα χρήματα που έχουν πληρώσει οι μηχανικοί;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ Κωνσταντίνος Μακέδος παρουσίασε το έργο και τα αποτελέσματα του πρώτου έτους λειτουργίας του Ταμείου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία υπουργών της κυβέρνησης, βουλευτών των κομμάτων και εκπροσώπων του τεχνικού κόσμου και του χρηματοοικονομικού τομέα. Χαιρετισμό απηύθυνε τόσο ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος όσο και ο βουλευτής της Ν.Δ. Νότης Μηταράκης, που παρέστη μαζί με κλιμάκιο βουλευτών της Ν.Δ.

Σχολιασμένα