Καμπανάκι για τις εξαγωγές οπωροκηπευτικών

Incofruit - Hellas: Απειλή η αποστολή στο εξωτερικό ατυποποίητων προϊόντων από ευκαιριακούς εμπόρους
Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2018 14:45
REUTERS/JIANAN YU

Από την έντυπη έκδοση 

Σήμα κινδύνου κρούει για ακόμα μια φορά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit - Hellas αναφορικά με τις επιπτώσεις στην αξιοπιστία των εξαγομένων ελληνικών οπωροκηπευτικών προϊόντων, λόγω του «φαινομένου» της αποστολής στο εξωτερικό φορτίων ατυποποίητων προϊόντων απευθείας από τους αγρούς, από Έλληνες και Βαλκάνιους «εμπόρους», χωρίς κανένα σεβασμό των κανόνων υγιεινής και της ανάγκης προστασίας της υγείας των καταναλωτών.

Επιβεβαίωση του ανωτέρω φαινομένου αποτελεί, σύμφωνα με όσα επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Γ. Πολυχρονάκης, η έκθεση του έμπειρου Εμπορικού Συμβούλου της ελληνικής Πρεσβείας στο Βουκουρέστι, σχετικά με την εξέλιξη της αγοράς οπωροκηπευτικών στη Ρουμανία, η οποία -σημειωτέον- αποτελεί κύριο προορισμό των ελληνικών προϊόντων, με περίπου 186.000 τόνους ετησίως.

Στην έκθεση αυτή αναφέρεται ότι λόγω και της σημαντικής βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου του ρουμανικού λαού η αγορά έχει γίνει αρκετά ελκυστική και υφίσταται μία ολοένα αυξανόμενη «επίθεση» από ανταγωνιστές μας (Ισπανία, Ιταλία, Ισραήλ, Ν. Αφρική, Αίγυπτο, Τουρκία κ.λπ.) παρά το γεγονός ότι ο Ρουμάνος καταναλωτής αναγνωρίζει και εμπιστεύεται μέχρι σήμερα τουλάχιστον τα ελληνικά προϊόντα.

Μελανό όμως σημείο και αδυναμία των ελληνικών προϊόντων επισημαίνεται ότι είναι η δραστηριότητα των ευκαιριακών «εμπόρων», οι οποίοι στον βωμό της απόκτησης κάποιων πρόσκαιρων κερδών δίνουν έδαφος και όπλα σε ανταγωνίστριες αγορές να «εκτοπίζουν» τα ελληνικά προϊόντα από τη ρουμάνικη αγορά.

«Παρά τις καταγγελίες μας, η πρακτική συνεχίζεται δυστυχώς και με την ανοχή τοπικών παραγόντων και αρμοδίων που θεωρούν ότι έτσι ικανοποιούνται περισσότερο τα συμφέροντα των παραγωγών λόγω κάποιας μεγαλύτερης τιμής που τους προσφέρουν οι πιο πάνω ευκαιριακοί “έμποροι”, από την τιμή που προκύπτει από τον διεθνή ανταγωνισμό στο επίπεδο του υγιούς τυποποιημένου εμπορίου» αναφέρει ο κ. Πολυχρονάκης, τονίζοντας ότι «επισημαίνουμε ότι η δραστηριότητα αυτή θα πρέπει να παταχθεί και να σταματήσει εντελώς, διότι διαφορετικά η ζημιά που θα επέλθει στην ομαλή απορρόφηση της παραγωγής των οπωροκηπευτικών προϊόντων μας θα είναι τεράστια».

Σχολιασμένα