Σε ιστορικά υψηλά η χρήση πλαστικού χρήματος

Τρ. Πειραιώς: Ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες στις 23-24/12 ήταν κατά 83% υψηλότερος συγκριτικά με πέρυσι
Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018 13:08
Eurokinissi

Από την έντυπη έκδοση 

Νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα για τη χρήση του πλαστικού χρήματος δημιουργούν τα στοιχεία της Τράπεζας Πειραιώς από τις συναλλαγές αγορών με κάρτες της τράπεζας κατά την περίοδο των εορτών. 

Ειδικότερα, ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς το Σαββατοκύριακο 23-24 Δεκεμβρίου ήταν κατά 83% υψηλότερος συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους, ο συνολικός τζίρος δε ήταν κατά 46% αυξημένος συγκριτικά με τον τζίρο των αντίστοιχων ημερών του 2016.

Αντίστοιχη εικόνα διαμορφώθηκε και το διήμερο 30-31 Δεκεμβρίου, καθώς παρατηρήθηκε αύξηση κατά 70% στον αριθμό των συναλλαγών και 28% στην αξία τους σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2016. Οι συναλλαγές αγορών που πραγματοποιήθηκαν παραμονές Χριστουγέννων 2017 ήταν περισσότερες κατά 18% από τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν παραμονές Πρωτοχρονιάς, επιβεβαιώνοντας την παράδοση με τη μεγαλύτερη εμπορική κίνηση να διαμορφώνεται τις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.

Ρεκόρ χρήσης
Από τα στοιχεία που έχουν εξαχθεί συνολικά από 20 Δεκεμβρίου 2017 έως το τέλος του μήνα προκύπτει επίσης ότι ο μέσος ημερήσιος όρος του αριθμού των συναλλαγών αγορών παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 92% συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2016, κάτι το οποίο δημιουργεί ρεκόρ στη χρήση του πλαστικού χρήματος γενικότερα. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της Τράπεζας Πειραιώς είναι ενδεικτικά για το σύνολο της αγοράς, αφού η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, με 30% περίπου σε χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη χρήση των καρτών της Τράπεζας Πειραιώς, κατά το οκταήμερο 24-31/12/2017 και σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, αποτυπώθηκε αύξηση κατά μέσο όρο 33% στους ημερήσιους τζίρους. Στο ίδιο χρονικό διάστημα ο μέσος όρος αύξησης των ημερήσιων συναλλαγών ήταν 74%. Η μέση αξία συναλλαγής των ημερών εμφανίζεται μειωμένη κατά 24% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, γεγονός που καταδεικνύει την ευρεία χρήση των καρτών ακόμη και για καθημερινές συναλλαγές μικρής αξίας. Ειδικότερα, η αύξηση των μικροσυναλλαγών (συναλλαγές μικρότερες από 10 ευρώ) είναι εντυπωσιακή, τόσο κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα, όπου σημείωσε αύξηση κατά 176%, όσο και για το σύνολο του 2017, με αύξηση 211%.

Σε ό,τι αφορά τα ενεργά σημεία αποδοχής συναλλαγών με κάρτες τα οποία εξυπηρετούνται από την Τράπεζα Πειραιώς (εμπορικά καταστήματα με φυσική παρουσία του κατόχου της κάρτας ή ηλεκτρονικά καταστήματα στο διαδίκτυο), κατά το εορταστικό διάστημα αυτά αυξήθηκαν κατά 58% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Στα σημεία αυτά πραγματοποιήθηκαν 4,6 εκατομμύρια συναλλαγές κατόχων πιστωτικών, χρεωστικών και προπληρωμένων καρτών.

Ο κλάδος στον οποίο παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη αύξηση -ως αναμενόταν- ήταν αυτός των σουπερμάρκετ/είδη τροφίμων με τις επιχειρήσεις υγρών καυσίμων, ένδυσης/υπόδησης και οικιακού εξοπλισμού να ακολουθούν.    

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα