Σε δύο ταχύτητες θα «τρέξει» η αγορά real estate το 2018

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις των αναλυτών
Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2018 15:13
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
tigoum@naftemporiki.gr

Βραχυχρόνιες μισθώσεις, μέσω των διεθνών πλατφορμών (Airbnb κ.λπ.) και Χρυσή Βίζα για πολίτες τρίτων χωρών είναι η μια όψη της αγοράς κατοικιών, καθώς την ίδια στιγμή η αβεβαιότητα στην οικονομία, το μεγάλο απόθεμα και τα σενάρια για μαζικό ξεπούλημα κατοικιών που είναι συνδεδεμένα με «κόκκινα» δάνεια, δημιουργούν ένα ιδιαίτερα ασφυκτικό πλαίσιο.

Τα παραπάνω οδηγούν αναλυτές του real estate, όπως ο Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος (τέως πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής και επιστημονικός σύμβουλος της Solum Property Solutions), να μιλούν για αγορά δύο ταχυτήτων, εικόνα που δεν προβλέπεται να διαφοροποιηθεί και το 2018. Σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπόπουλο παραμένει η μείωση των αγοραπωλησιών, ο περιορισμός στη ζήτηση μεγάλων διαμερισμάτων, η στροφή σε μικρά και παλαιότερα ακίνητα, ενώ συνεχίζεται η στροφή στο ενοίκιο. Όπως επισημαίνει γενικότερα για την κτηματαγορά το 2018, «ελλείψει αγοραστών, με τους ξένους να μετέχουν υποτονικά στην αγορά εξοχικών, με τις επιχειρήσεις να φυτοζωούν και να μην προχωρούν σε μισθώσεις νέων κτηρίων και με το εμπόριο να πνέει τα λοίσθια, συμπαρασύροντας την αγορά πολλών καταστημάτων, θεωρείται δεδομένο ότι θα έχουμε μια ακόμη δύσκολη χρονιά. Εξάλλου, το δημογραφικό, οι 500.000 Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό, οι μετανάστες που δούλευαν στην Ελλάδα και πήγαν αλλού, τα παιδιά που ξαναγυρίζουν στο πατρικό σπίτι, αφήνουν χιλιάδες κατοικίες κενές».

Από την άλλη πλευρά, παρατηρείται σοβαρή κινητικότητα στα ακίνητα που μπορεί να ενοικιασθούν με βραχυχρόνιες μισθώσεις, μέσω των διεθνών πλατφορμών. Έτσι βλέπουμε να ανακαινίζονται και να ενοικιάζονται διαμερίσματα, μονοκατοικίες και βίλες σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, στο παραλιακό μέτωπο, στα προβεβλημένα νησιά, στη Θεσσαλονίκη, στα Χανιά, στην Καβάλα και άλλους τουριστικούς προορισμούς, δίνοντας ζωή στην αγορά. Ακόμη, η έναρξη του megaproject του Ελληνικού θα σηματοδοτήσει αλυσιδωτές θετικές εξελίξεις. Αξιοσημείωτη είναι και η σχετική κίνηση για την αγορά ακινήτων με το πρόγραμμα «χρυσή βίζα», όπου Κινέζοι, Ρώσοι και άλλοι αποκτούν ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ και εξασφαλίζουν βίζα στην Ε.Ε.

Στο σημείο αυτό έχουν ενδιαφέρον τα όσα μετέδωσε πρόσφατα το πρακτορείο Bloomberg σε ρεπορτάζ του για την ελληνική αγορά real estate. «Η κοινή αντίληψη είναι ότι τα χειρότερα έχουν τελειώσει και ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να επωφεληθούν οι επενδυτές από τις χαμηλές τιμές και από τα μελλοντικά κέρδη, καθώς η αγορά ανακάμπτει» σχολίασε στο ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο η κ. Κάρι Λο, της κινεζικής Juwai.com, ενώ σημειώνεται ότι η ζήτηση από Κινέζους αγοραστές έχει αυξηθεί κατά 159% το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

«Πρόκειται για μια από τις πιο χαλαρές βίζες που σου επιτρέπει να χρησιμοποιήσεις την επένδυσή σου για να αποκτήσεις την ιθαγένεια της Ε.Ε.» πρόσθεσε η κ. Λο.

«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα για επενδύσεις σε ακίνητα είναι το καλύτερο στην Ευρώπη, καθώς είναι φθηνό και ανέρχεται σε 250.000 ευρώ. Οι αποδόσεις για βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις είναι υψηλές και η δυναμική ανάπτυξης της χώρας είναι μεγάλη» προσέθεσε ο Τζ. Kατσμάζοφ, ανώτερο στέλεχος της ρωσικής επενδυτικής Tranio.Com, και υπογράμμισε ότι ένα ακόμη πλεονέκτημα για τους επενδυτές είναι τα κέρδη που μπορούν να αποκομίσουν από τη βραχυπρόθεσμη ενοικίαση των ακινήτων σε τουρίστες.

«Η αγορά ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα παρέχει στους επενδυτές την επονομαζόμενη χρυσή βίζα και ταυτόχρονα την είσοδο στην Ευρώπη. Η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα συνιστά μία από τις ελάχιστες στην Ευρώπη που δεν έχουν επανακάμψει από την οικονομική κρίση του 2008» συμπλήρωσε. Ο Ρώσος επενδυτής ανέφερε στο διεθνές πρακτορείο ότι οι τιμές σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Πολωνία και Ουγγαρία οδηγούνται σε επίπεδα προ κρίσης εξαιτίας της υψηλής ρευστότητας. Σημειώνεται ότι και οι δύο επενδυτές δήλωσαν ότι υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμούς. «Σκοπεύουμε να συμμετέχουμε στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς στην Ελλάδα και να αποκτήσουμε ακίνητα απευθείας από τις τράπεζες. Έχουμε κάποιους επενδυτές που ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως για τη διαδικασία των πλειστηριασμών. Πιστεύουν ότι θα τους προσφέρει ευκαιρίες για να επενδύσουν στις χαμηλότερες τιμές» υπογράμμισαν.

Αναφορικά με την εξοχική κατοικία ο κ. Χαραλαμπόπουλος σημειώνει ότι κινείται και αυτή με πολύ χαμηλούς ρυθμούς από πλευράς ζήτησης εκ μέρους των ξένων, παρότι έχουν σημειωθεί σημαντικότατες μειώσεις τιμών. Ταυτόχρονα όμως στα νησιά μας που έχουν προφίλ υψηλού τουρισμού η αγορά κινείται σε… άλλες ταχύτητες, επηρεάζεται ελάχιστα από την κρίση και οι βίλες πωλούνται σε τιμές αρκετά υψηλές σε ξένους όπως Ρώσους, Άραβες, άλλους Ευρωπαίους κ.λπ. Σε περιοχές της Χαλκιδικής, της ανατολικής Μακεδονίας, παλαιά εξοχικά ζητούνται από Βαλκάνιους γείτονες σε ποσά που δεν ξεπερνούν τις 40.000 ευρώ.

Ξενοδοχεία

Σοβαρές ανακατατάξεις σημειώνονται στον χώρο των ξενοδοχείων, που συνδυάζεται απόλυτα με τον τουρισμό, όπως επισημαίνει ο τέως πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής και επιστημονικός σύμβουλος της Solum Property Solutions Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος. Η αύξηση της τουριστικής κίνησης έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον τόσο εγχώριων όσο και ξένων για ξενοδοχεία σε περιοχές που με μεγάλη ζήτηση.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα