Αλ. Χαρίτσης: Πρωτιά στην απορρόφηση ΕΣΠΑ

Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2017 18:05
UPD:18:08
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Υποστήριξε ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, είναι πρώτη στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014 - 20 σε όλη την Ευρώπη, ενώ κατατάσσεται δεύτερη στην αξιοποίηση των πόρων του.

Τομή για την χώρα χαρακτήρισε τον προϋπολογισμός του 2018 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, ενώ ανακοίνωσε τρεις νομοθετικές πρωτοβουλίες για το αμέσως προσεχές διάστημα, που θα αφορούν, την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και την εποπτεία της αγοράς, την αναμόρφωση και απλοποίηση του συστήματος αδειοδότησης και την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου του εθνικού ΠΔΕ.

Υποστήριξε ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, είναι πρώτη στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014 - 20 σε όλη την Ευρώπη, ενώ κατατάσσεται δεύτερη στην αξιοποίηση των πόρων του.

Μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό, πρόσθεσε πως το 2018 θα μπουν τα θεμέλια για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες. 

«Με βάση τα τελευταία στοιχεία του Δεκεμβρίου του 2017, η Ελλάδα έχει υπογράψει συμβάσεις για νέα έργα από το "πακέτο Γιούνκερ", ύψους 1,7 δισ. ευρώ που θα οδηγήσουν σε συνολικές επενδύσεις άνω των 5,7 δισ. ευρώ», επισήμανε ο κ. Χαρίτσης.

Έδωσε έμφαση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σημειώνοντας ότι «λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τις τοπικές κοινωνίες, καθώς χρηματοδοτεί σημαντικά έργα σε όλη τη χώρα».

«Από τα 700 εκατ. ευρώ που το παραλάβαμε το 2015, θα ξεπεράσει για το 2017 το 1 δισ. ευρώ, ενώ το 2019 θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ», επισήμανε ο κ. Χαρίτσης.

Ακόμα μίλησε για «μία πολύ στενή συνεργασία, μια στρατηγική συμμαχία, που έχει αναπτυχθεί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», αποτέλεσμα της οποίας, όπως είπε, «μόνο για το 2017 ήταν η εισροή πάνω από 2 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία».

«Είναι αυτά επιπλέον πόροι που χρηματοδοτούν προγράμματα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επενδύσεις σε κρίσιμες υποδομές, στήριξη δήμων σε όλη τη χώρα αλλά και νέες σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας», υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Συνολικά, 8 δισ. ευρώ έπεσαν στην πραγματική οικονομία το 2017, από το ΠΔΕ και τις συμφωνίες που συνάψαμε με την ΕΤΕπ. Πρόκειται για ποσό - ρεκόρ για την περίοδο της κρίσης. Την επόμενη τριετία δρομολογούμε με την ΕΤΕπ ένα πρόγραμμα νέων έργων ύψους 7 δισ. ευρώ, που αναμένεται να πυροδοτήσει επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας της τράπεζας».

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα