Νέες αξίες ακινήτων τον Μάρτιο

Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017 09:28
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Η αναβολή της εξίσωσης αντικειμενικών αξιών και εμπορικών, που αρχικά είχε οριστεί για το τέλος του τρέχοντος έτους ως βασικό προαπαιτούμενο της τρέχουσας αξιολόγησης, το οποίο όμως τώρα μετατίθεται για την επόμενη, συμφωνήθηκε στη χθεσινή διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές.

Από την έντυπη έκδοση

«Κλείδωσε» για τον Μάρτιο του 2018 η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με αυτές που ισχύουν στην αγορά, ενώ με τις νέες τιμές που θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2018, με σημαντικές αλλαγές σε συντελεστές και αφορολόγητα.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι για να ξεπεραστεί ο σκόπελος που υπάρχει σήμερα και ορίζει ότι ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται στην αξία των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους οι φορολογούμενοι την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση προκειμένου ο φόρος του επόμενου έτους να υπολογιστεί στις νέες τιμές ζώνης που θα ισχύσουν από τον Μάρτιο.

Η αναβολή της εξίσωσης αντικειμενικών αξιών και εμπορικών, που αρχικά είχε οριστεί για το τέλος του τρέχοντος έτους ως βασικό προαπαιτούμενο της τρέχουσας αξιολόγησης, το οποίο όμως τώρα μετατίθεται για την επόμενη, συμφωνήθηκε στη χθεσινή διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές. Ειδικότερα, κατά τις συζητήσεις έγιναν δεκτές οι αιτιάσεις της ελληνικής πλευράς για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει που οφείλονται πρωτίστως στη στασιμότητα της κτηματαγοράς, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία συγκέντρωσης επαρκών και αξιόπιστων στοιχείων για τη μετάβαση στο νέο σύστημα χωρίς λάθη. 

Σχολιασμένα