Δ. Τζανακόπουλος: Επιτυχημένο το swap, νέα εποχή για την οικονομία

Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2017 14:07
UPD:15:00
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Κατά την αρχική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε ότι το η επιτυχημένη ανταλλαγή ήταν «ένα γεγονός που δυστυχώς πέρασε απαρατήρητο από μεγάλη μερίδα του Τύπου αν και είναι μείζονος σημασίας για την πορεία της χώρας». 

Για επιτυχημένη ανταλλαγή ομολόγων (swap) έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατηγορώντας τη Ν.Δ. ότι «επιχειρεί να δηλητηριάσει τη δημόσια ζωή με γραφική σκανδαλολογία, ανυπόστατες καταγγελίες, με μια τοξική αντιπολιτευτική τακτική», τη στιγμή που «η κυβέρνηση συνεχίζει χωρίς θριαμβολογίες να προετοιμάζει το έδαφος για την οριστική έξοδο από την κρίση και την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές χρήματος τον Αύγουστο του 2018».

Κατά την αρχική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε ότι το η επιτυχημένη ανταλλαγή ήταν «ένα γεγονός που δυστυχώς πέρασε απαρατήρητο από μεγάλη μερίδα του Τύπου αν και είναι μείζονος σημασίας για την πορεία της χώρας». 

Όπως είπε, «πρόκειται στην πραγματικότητα για τη δεύτερη επιτυχή έξοδο στις αγορές μετά από αυτήν του Ιουλίου και η οποία στοχεύει στην αναδιαμόρφωση του προφίλ του χρέους ώστε αυτό να καταστεί ευκολότερα διαπραγματεύσιμο στις διεθνείς αγορές».

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, συνέχισε, «επιτεύχθηκαν οι κεντρικοί στόχοι που είχαν τεθεί, όπως η εξομάλυνση και κανονικοποίηση της αγοράς ομολόγων με την απορρόφηση των μη τυπικών ομολόγων του PSI. Επίσης «έγινε μια σημαντική ένεση ρευστότητας και το ελληνικό χρέος κατέστη πιο ελκυστικό για τους μη μοχλευμένους επενδυτές».

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη διαδικασία ανταλλάχτηκαν ομόλογα ύψους περίπου 25,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από μια «δεξαμενή»  29,6 δισεκατομμυρίων, η εθελοντική, δηλαδή, συμμετοχή δηλαδή άγγιξε το 86,1% γεγονός που «καθιστά τη συγκεκριμένη συναλλαγή μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συναλλαγές που έχουν γίνει ποτέ». Ανταλλάχτηκαν 20 ομόλογα του PSI με 5 νέα τυπικά ομόλογα λήξης από το 2023 μέχρι το 2042.

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέληξε: Η ανταλλαγή αυτή κλείνει οριστικά τον κύκλο που άνοιξε το PSI και σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα εποχή για την οικονομία.

«Σημαντική πρόοδος» στη διαπραγμάτευση με θεσμούς

Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο της γ' αξιολόγησης σχολίασε ότι έχει γίνει «σημαντική πρόοδος» στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Η κυβέρνηση όπως έχει δεσμευτεί μετά την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου του 2017,  «θα συνεχίσει με τεχνική επάρκεια και υπευθυνότητα τη μεγάλη προσπάθεια για την διαμόρφωση των συνθηκών ώστε από τον Αύγουστο του 2018 να μην είναι αναγκαία  η στήριξη του επίσημου τομέα για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο «πλέον όλες οι πλευρές συντείνουν στο ότι πολύ σύντομα θα γίνουν τα οριστικά βήματα ώστε να ολοκληρωθεί, χωρίς την παραμικρή πιθανότητα νέων δημοσιονομικών μέτρων, η διαδικασία  και να ενταθούν οι πολιτικές και τεχνικές συνομιλίες για τον οριστικό τερματισμό του προγράμματος».Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα